Festivalul Gravidelor: „Sarcina este cea mai importantă perioadă pe care poate să o trăiască o femeie, însă frumusețea ei, este fără limite”.
- 2023-02-13
- 2543
Prima ediție a Festivalului Gravidelor din acest an a fost organizată pe data de 9 februarie de către revista online pentru părinți, Odoraș. La eveniment au fost prezenți mai mulți medici, dar și reprezentanți ai companiilor farmaceutice care au abordat diferite subiecte de interes major, atât pentru viitoarele mămici dar și pentru cele care au deja experiență în maternitate.
Prima invitată din cadrul evenimentului a fost Natalia Sclifos, medic ginecolog-obstetrician, care le-a vorbit viitoarelor mămici despre sarcinile cu risc, „O sarcină cu risc ridicat este considerată atunci când există potențiale complicații care ar putea afecta mama, copilul sau pe ambii în timpul sarcinii, nașterii sau după naștere” afirmă medicul, menționând totodată despre cauzele care pot influența o sarcină și despre simptomele pe care le poate simți femeia atunci când o sarcină este în pericol. Medicul a sfătuit viitoarele mămici să aibă grijă ele în primul rând de copilul pe care îl poartă sub inimă și să nu ignore simptomele care mai apoi se pot dovedi fatale „Eficacitatea și siguranța, abordarea complexă și participarea femeilor în luarea deciziilor reprezintă cele mai importante criterii ale calității îngrijirilor materne și perinatale acordate gravidelor cu un grad înalt de risc obstetrical”, a afirmat Natalia Sclifos, medic ginecolog-obstetrician.
Legendă: Natalia Sclifos, medic ginecolog-obstetrician
Sursa foto: arhivă personală
Rodica Eremciuc, medic pediatru, departamentul de pediatrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a fost cea de a doua invitată a festivalului și a vorbit despre importanța alăptării pentru sănătatea copilului. Discursul acestaia a inclus mai multe compartimente și tot ceea ce trebuie să știe o femeia care urmează să alăpteze, cum ar fi, tipurile de lapte matern și perioadele lui de tranziție, semnele de foame la copilul sugar, tehnici ale alăptării corecte, precum și îngrijirea copilului după ce a fost alimentat. Totodată, medicul a oferit diferite recomandări referitoare la alimentația mamei și particularitățile acesteia, menționând și preparatele medicinale pe care le poate administra pentru beneficiul unei mame și copilului acestuia „aveți grijă ce mâncați, pentru că mâncarea ajunge mai departe la copilul vostru”, afirmă Rodica Eremciuc, medic pediatru.
Legendă: Rodica Eremciuc, medic pediatru, departamentul de pediatrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Sursa foto: arhivă personală
Al treilea invitat a fost Corneliu Bîlici, reprezentantul unei companii farmaceutice care a vorbit despre tratamentul medicamentos în timpul sarcinii și despre zonele de risc în administrarea diferitor preparate pe timpul sarcinii „în timpul sarcinii fiecare femeie administreaza dela 4 la 14 preparate medicamentoase” menționează Corneliu Bîlici. Totodată, acesta a făcut recomandări ale mai multor preparate destinate femeilor însărcinate și care se pot găsi în cadrul companiei farmaceutice pe care o reprezintă.
După o scurtă pauză în care mămicile au avut timp să discute cu medicii, să analizeze produsele prezentate de companiile farmaceutice la târg și să savureze o ceașcă de cafea, în scenă a urcat Elena Parpauț, medic ginecolog-obstetrician, care a vorbit despre sarcină și cauza apariției pielonefritei gestaționale. Aceasta a menționat despre cauze și factori de risc, tipurile pielonefritelor gestaționale, despre complicațiile patologiei renale, atât pe parcursul sarcinii, cât și la naștere. Medicul a oferit mamelor și diferite sfaturi care le-ar asigura protecție în fața mai multor infecții, „voi trebuie să aveți grijă ca vezica urinară să fie mereu golită la timp pentru a nu vă alege cu o infecție care mai apoi poate să vă dăuneze”, a afirmat Elena Parpauț, medic ginecolog-obstetrician.
Următoarea invitată a fost Rimma Crețu, managerul unei companii farmaceutice, care a vorbit despre imunitatea la copii și cât de important este să o facem cât mai puternică. Aceasta a oferit mai multe sfaturi gravidelor, despre modul în care avem grijă de o imunitate, propunând și preparate medicamentoase care ar putea fi de folos în sensul dat. „Bucuria unei mame începe când o nouă viață se agită în interiorul său prețuiți aceste momente și bucurați-vă de ele din plin”, a fost îndemnul Rimmei Crețu pentru toate mămicile însărcinate.
Ultima vorbitoare din cadrul festivalului a fost Tatiana Vazian, medic pediatru, care a vorbit despre rolul microbiomului intestinal în sănătatea copilului. Aceasta a făcut o comparație dintre alimentația naturală a copilului, inclusiv beneficiile și avantajele pentru copil și pentru mama, și alimentația artificială. Totodată, aceasta a menționat și despre conținutul laptelui matern, stimularea lactației, alimentație insuficientă, dar și despre cazurile în care alimentația naturală este interzisă, înlocuind-o astfel cu cea artificială.
Legendă: Participante ale festivalului
Sursa foto: arhivă personală
Legendă: Participante ale festivalului
Sursa foto: arhivă personală
Ludmila-Gomoja Popa este una din mămicile care a fost prezentă la multe evenimente organizate de Odoraș. „Sunt evenimente foarte informative și utile pentru mămici și nu numai mămici. Datorită acestora am aflat multă informație utilă pe care ulterior am aplicat-o în practică cu cei 3 copii ai mei” ne spune Ludmila.
La eveniment au participat aproximativ 70 de mămici, majoritatea fiind însărcinate, care au primit și cadouri din partea sponsorilor revistei Odoraș. Următorul Festival al Gravidelor va avea loc în luna martie a anului curent.
Legendă: Participantele la festival primind cadouri de la sponsori
Sursa foto: arhivă personală