Curiozități despre sarcina cu gemeni
- 2018-06-27
- 3385
S-a demonstrat că în ultimii ani se nasc mai mulți gemeni decât în perioadele precedente. Aceasta se datorează și faptului că tot mai multe cupluri care se confruntă cu probleme de fertilitate recurg la tratamente ce favorizează sarcinile cu mai mulți feți, dar și faptului că mai multe femei nasc mai târziu, după 35 de ani, ceea ce la fel crește șansele de a aduce pe lume gemeni sau tripleți. În articol vă prezentăm mai multe curiozități despre sarcina cu gemeni.
- Există două tipuri de gemeni: dizigoţi şi identici. Gemenii identici nu sunt chiar aşa de întâlniţi ca cei diferiţi sau dizigoţi pentru că asta presupune ca un singur ou fertilizat să se dividă, ceea ce se întâmplă rar. Gemenii dizigoţi se nasc atunci când două ovule separate sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiţi şi se implantează în uter în acelaşi timp.
- Șansele să aveţi gemeni sunt mai mari dacă aveţi istoric de sarcini gemelare în familie.
- Medicamentele de stimulare a fertilităţii cresc şansele să aveţi gemeni pentru că determină ovarele să elibereze mai mult de un ovul în momentul ovulaţiei.
- În timpul sarcinii, vei avea nevoie de 2700 de calorii zilnic și de vitamine şi minerale, la recomandarea medicului. Femeile însărcinate cu gemeni sunt mai susceptibile la anemie pentru că bebeluşii au nevoie de mai mult fier ca să crească.
- Bebeluşii vor avea între 2000 şi 2500 g fiecare la final de sarcină. În prima parte a sarcinii, medicul vă va sfătui să vă îngrăşaţi cam 450 g pe săptămână. La finalul sarcinii, ar trebui să câştigaţi mai mult de 450 g pe săptămână.
- Din cauza greutăţii în exces, sarcinile cu gemeni sunt mai dificile. E nevoie de odihnă, iar pentru a reduce umflăturile şi durerea de picioare se recomandă să le țineți în sus.
- Medicul vă va monitoriza sarcina folosind ecografia (va măsura ritmul cardiac, nivelul de lichid amniotic şi creşterea bebeluşilor), va efectua examenul colului uterin pentru a exclude semne de travaliu precoce şi va număra mişcările bebeluşilor pentru a se asigura că sunt sănătoşi şi energici.
- Sarcinile gemelare au risc mare de naştere prematură, ruptură prematură a membranelor, creştere inegală, tensiune mare, preeclampsie şi diabet. Medicul va monitoriza atent toate acestea de-a lungul sarcinii.
- Există o rată mai mare a cezarienelor la gemeni. Este posibilă şi naşterea vaginală cu gemeni, dar depinde de poziţia şi greutatea gemenilor, sănătatea mamei şi sănătatea copiilor.
- Travaliul e mai lung cu gemeni, dar naşterea propriu-zisă nu e mai lungă, pentru că gemenii se nasc la minute distanţă.
- Cu siguranţă că poţi alăpta gemeni, dar e nevoie să asimilaţi încă 500 de calorii în fiecare zi pentru a produce lapte pentru amândoi.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: mamapedia.com.ua