Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

În Moldova nu se efectuează repoziționarea corectă a fătului pentru a evita cezariana

În Moldova nu se efectuează repoziționarea corectă a fătului pentru a evita cezariana

Dacă fătul nu este poziționat corect în ultimele săptămâni de naștere, adică nu are capul în jos, ci fundul sau picioarele, nașterea poate decurge mai greu. În acest caz travaliul este mai lung, căci fundul sau picioarele copilașului nu reușesc să dilate bine colul uterin. Poziționarea incorectă a fătului are anumite riscuri în caz de naștere naturală și medicii din Moldova preferă să recurgă la cezariană în acest caz.

În presa românească de specialitate însă se menționează că întoarcerea fătului  prin manevre externe este o operațiune simplă și nu are caracter obligatoriu, dar se face pentru a evita complicațiile pe timpul nașterii. Manevra se recomandă atunci când copilul este în poziție pelviană, adică este cu capul în sus. Aceasta se face de obicei în jurul lunii a opta, pentru că dacă se face înainte, atunci copilul poate să se întoarcă iarăși.

Astfel, înainte de a începe manevra, mamei îi este administrat un medicament ca să se relaxeze uterul și să fie mai ușor de manipulat. După aceea se monitorizează poziția copilului și frecvența cardiacă cu ultrasunet. Medicul pune mâinile pe burta și începe să miște ușor copilul, conducându-i capul in jos și îl așează în poziția dorită. Întoarcerea durează doar câteva minute și, de obicei, nu se simte decât un disconfort, dar nimic dureros. Bătăile inimii copilului sunt verificate din nou înainte ca mama să părăsească maternitatea și revine și după câteva zile. Dacă totul decurge bine si întoarcerea a fost cu succes, atunci mama poate avea parte de o naștere naturală vaginală.

În context ne-am propus să aflăm dacă în Moldova sunt specialiști care efectuează repoziționarea corectă a fătului și am contactat Institutul Mamei și Copilului unde ni s-a comunicat că în ultima perioadă acolo nu s-au efectuat manevre de repoziționare a fătului.

Am încercat să vedem dacă la maternitățile private există specialiști și am contactat Medpark. Maxim Calaraș, ginecolog-obstretician la această instituție, ne-a menționat că nu se fac nici la Medpark aceste manevre. Medicul a specificat că versiunea cefalică externă a fătului se complică aproximativ în 6% de cazuri cu:

- moartea antenatală a fătului

- apoplexie utero-placentară (dezlipirea precoce a placentei)

- prolabarea de cordon ombilical

- sângerări vaginale 

- ruperea prematură a membranelor fetale cu scurgerea lichidului amniotic.

Maxim Calaraș a menționat că există alternative ale versiunei cefalice externe, dar cu eficiență nedemonstrată:

- managementul expectativ

- manevrele posturale (exerciții fizice speciale)

- acupunctură.

 

Sursa foto: www.babycenter.com

Share:

Articole recomandate