Medic obstetrician-ginecolog: Modificările vaginale apărute după naşterea naturală se îmbunătăţesc în 6-12 săptămâni
- 2020-10-08
- 3897
Vaginul se modifică în mod natural după naştere şi s-ar putea simţi „mai larg”, uscat sau dureros o perioadă. În timpul naşterii, copilul traversează vaginul (numit şi canalul naşterii). Pentru a permite acest lucru ţesuturile se destind. În cele ce urmează, medicul specialist obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Cigăran explică modificările prin care trece vaginul după naşterea naturală.
Elasticitatea vaginului permite destinderea, dar şi retragerea acestuia. Uneori, zona dintre vagin şi anus (perineul) ar putea să se sfâşie sau dacă este necesar, să fie tăiată de un medic pentru a permite copilului să iasă. Aceasta practică se numeşte epiziotomie.
De obicei, modificările vaginale apărute după naştere se îmbunătăţesc în 6-12 săptămâni de la naştere. Zona vaginală se poate simţi dureroasă şi pot apărea dureri perineale din cauza reacţiei inflamatorii apărute după naştere sau a suturii, dacă a fost nevoie de sutura epiziotomiei sau a rupturilor (= laceraţiilor) vaginale, respectiv perineale. Suturile se vindecă complet într-o lună de la naştere. Durerile se remit de cele mai multe ori, la câteva zile de la naştere. Dar se poate simţi durere sau disconfort la contactul sexual în primele luni de la naştere. Iar, în funcţie de dimensiunea plăgii, posibil să rămână o cicatrice după vindecare care poate deranja din punct de vedere estetic.
La ce ajută exerciţiile Kegel?
Femeile ar putea avea senzaţia că vaginul este mai „deschis” decât înainte sau este umflat şi acest lucru este normal, dar este bine de ştiut că ţesutul elastic al vaginului revine la o formă mai compactă la câteva zile după naştere. Pentru a diminua percepţia de vagin „mai larg” se pot face exerciţiile perineale, numite exerciţii Kegel.
Exerciţiile perineale ajută la:
- tonifierea muşchilor vaginali şi a planşeului pelvin;
- prevenirea scurgerilor de urină (incontinenţă) şi senzaţia de fermitate a vaginului;
- reducerea disconfortului din timpul actului sexual.
Avantajul exerciţiilor perineale este că ele se pot face oriunde şi în orice moment, fie aşezat, fie în picioare.
Uscăciunea vaginală după naştere
Este normal ca vaginul să se simtă mai uscat decât de obicei după naştere. Acest lucru este legat de nivelurile mai scăzute de estrogen din corp. Pentru mamele care alăptează, nivelurile de estrogen sunt mai mici decât la cele care nu alăptează, iar uscăciunea poate fi mai marcantă. Odată ce mama nu mai alăptează şi menstruaţiile revin, nivelurile de estrogen ajung la nivelurile de presarcină, iar uscăciunea se diminuează. Dacă uscăciunea vaginală creează probleme, se poate utiliza un lubrifiant.
Sursa: csid.ro