Numărul moldovencelor care nasc prin cezariană este în creștere. Iată cauzele!

Numărul moldovencelor care nasc prin cezariană este în creștere. Iată cauzele!

Tot mai multe femei din Moldova aleg să nască prin cezariană. O statistică prezentată de Centrul Național de Management în Sănătate arată că numărul acestora a sporit anul trecut cu circa 6%. Adică, dintr-o o mie de copiii, 200 au venit pe lume pe cale cezariană.

Canal 2 a realizat un reportaj în care vorbesc câteva mame despre nașterile prin cezariană. În această săptămână, Svetlana a adus pe lume un băieţel. Ştefănel este al treilea copil în familia Guţanu. După două operaţii cezariane, medicii deja nu i-au permis femeii să nască pe cale naturală.

Prima naştere a fost prin cezariană din cauza poziţiei pelviene. Cu a doua fetiţă, iarăşi, am mers la cezariană fiindcă am făcut USG şi cicatricea era subţire, şi nu aveam să ajung până la termenul de naştere. La prima a fost mai uşor. La a doua a durat mult până s-a tratat cicatricea”,a spus locuitoarea comunei Ciorescu, Svetlana Guţanu.

Trecută deja prin trei experienţe similare, Svetlana spune că durerea în cazul cezarienelor se simte în perioada de recuperare. „De ridicat nu avem voie. Bebeluşul avem voie, căci el nu este atât de greu. Durerile sunt mari, dar în rest tot aşa”, a spus Svetlana Guţanu.

Fetiţa Anei Verdiana a venit pe lume perfect sănătoasă, doar că înainte de termen. Pentru a nu trauma micuţa, medicii au decis că mama trebuie să nască prin cezariană. „Am născut o fetiţă prin operaţie de urgenţă. A vrut să fie o leoaică probabil, trebuia să fie mai târziu. Sarcina a decurs foarte bine, fără complicaţii. Nici nu ne-am pus întrebarea vrem, nu vrem. Aşa a trebuit să fie”, a spus Ana.

Sarcina la o vârstă înaintată şi patologiile sunt principalele cauze, ce sporesc numărul naşterilor prin cezariană în ultimii ani. De asemenea, şi numărul mare de fertilizări în vitro, susţin medicii. Aceştia recomandă naşterile cezariene doar în cazuri excepţionale.

Cauzele pot fi şi extra genitale şi obstretice. Consilierae pacientei este pe primul plan. Cezariana nu este cea mai bună pentru rezolvarea sarcinii. Travaliul are efecte pozitive asupra organismului mamei”, a spus şefa secţiei Terapia Sarcinii, IMC, Irina Castraveţ.

Legislaţia ţării noastre nu permite nașterile prin cezariană la dorinţă, ci doar la indicațiile doctorilor. Aceştia pot recurge la asemenea operaţie doar având acordul în scris al gravidei.

 

Foto simbol: 999stories.com

Adaugă comentariu