Beneficiile acidului folic în perioada sarcinii
- 2016-11-07
- 6702
Dacă te pregăteşti să devii mamă, sau eşti deja în aşteptare, ai nevoie nu doar de pregătire psihologică, dar şi de verificarea și întărirea sănătăţii. Acidul folic este primul supliment inclus în lista viitoarei mamei, după recomandările legate de regimul alimentar necesar.
De ce trebuie să administrezi acidul folic şi ce beneficii are pentru viitorul tău copil?
Acidul folic este o vitamină solubilă în apă, iar pentru prima dată aceasta a fost obţinută din frunzele de spanac. Acidul folic şi grupul de compuşi înrudiţi, cunoscut sub denumirea generică de vitamina B6, contribuie la producerea normală a celulelor roşii ale sângelui şi la înmulţirea celulelor.
Deci, această vitamină este extrem de necesară organismului pentru producerea celulelor noi: celulele pielii, ale părului, celulele albe imune ale sângelui, celulele roşii ale sângelui etc. Dar acidul folic participă şi la eliminarea grăsimii depuse în ficat şi la transformarea unui aminoacid în altul.
Sfatul medicului. Când începem să luăm acid folic și în ce doze?
“Acidul folic se prescrie femeilor gravide pentru că ajută la formarea creierului şi măduvei spinării bebeluşului. Preparatul se administrează până în săptămâna a 12-a de sarcină. Dacă încă nu sunteţi gravidă, dar planificaţi un copil, atunci e bine să administraţi acidul folic cu 2-3 luni înaintea conceperii. Doza recomandată e de 0,4 mg pe zi. În perioada gravidităţii, medicul de familie vă va prescrie preparatul gratuit, iar dacă doriţi să-l administraţi înainte de concepere, acesta trebuie procurat”, spune Vera Şilova, medic de familie, Centrul Consultativ Diagnostic.
Produse alimentare ce conţin acid folic
Acidul folic este prezent în formă sintetică, adică în capsule, dar şi în componenţa mai multor produse alimentare. Printre cele mai recomandate produse cu un conţinut mai mare de acid folic sunt: citricele (portocale, papaya, grapefruit ş.a.), verdeţurile cu frunze verzi închise (spanac, varză, frunze de nap, muştar ş.a.), sparanghelul, brocoli, boboasele (fasole, mazăre şi linte), seminţele şi nucile.
Simptomele insuficienţei acidului folic
Anemia, extenuarea, astenia, durerile de cap, limba roşie dureroasă, diareea, slăbirea, irascibilitatea, pierderea treptată a memoriei, agresivitatea, paranoia sunt principalele simptome ale scăderii nivelului de acid folic din organism. Nu există simptome confirmate ale surplusului acidului folic, nici măcar în doze de sute de ori mai mari decât normele alimentare recomandate. Oricum, urmați recomandările medicului!
Foto: neskutecna.cz; farmasupply.com.br