Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Când apar grețurile matinale în sarcină și cum le gestionezi

Când apar grețurile matinale în sarcină și cum le gestionezi

Grețurile matinale reprezintă unul dintre primele simptome de sarcină, dar și unul dintre cele mai supărătoare. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, spune că, de obicei, grețurile matinale apar într-a cincea sau a șasea săptămână de sarcină. Unele femei pot avea primele grețuri pe la patru săptămâni de sarcină. Pe de altă parte, se spune că dacă nu ai experimentat grețurile în primele săptămâni de sarcină, poți considera că ai scăpat de aceste simptome supărătoare.

Grețurile matinale pot apărea imediat ce te trezești dimineața, poți deschide ochii fiindu-ți deja rău. Dar, deși se numesc grețuri matinale, starea de greață te poate lovi în orice moment al zilei sau al nopții.

Anumite mirosuri pot declanșa starea de greață. De asemenea, oboseala fizică te poate face să te simți și mai rău, iar starea se poate accentua spre finalul zilei.

De ce apar grețurile matinale?

Starea de greață este strâns legată de hormonii hCG și estrogen. Acești hormoni sunt produși de către organism în cantități foarte mari până în momentul în care placenta crește suficient de mult pentru a prelua rolul de cea care hrănește fătul.

Hormonii sarcinii au tendința de a crește în cantitate, prin urmare grețurile matinale reprezintă doar consecința acestui lucru. Dacă suferi de grețuri matinale severe, ai putea să ai o stare extrem de deranjantă, să te simți rău mai tot timpul și să vomiți aproape orice guști. Cea mai severă formă a grețurilor matinale poartă numele de hyperemesis gravidarum, ceea ce se traduce prin vomă excesivă în timpul sarcinii sau sarcină toxică. Dacă nu poți să mănânci sau să bei nimic fără să-ți fie greață și dacă vomiți de multe ori pe zi, probabil suferi de sarcină toxică. Hyperemesis gravidarum poate avea ca și consecință deshidratarea și pierderea în greutate, așa că orice astfel de simptome ar trebui să te trimită să ceri cât mai repede ajutorul medicului.

Cum gestionezi grețurile matinale?

A trăi cu grețurile matinale, spun foarte multe femei, este o piatră de încercare, o adevărată provocare. O gravidă care suferă de grețuri întâmpină dificultăți în a munci, în a merge la cumpărături, în a avea grijă de familie, în a-și vedea de viața ei în mod normal. În plus, este destul de deranjant să te simți rău atunci când ar trebui să fii atât de fericită.

Deși grețurile matinale te pot face să te simți oribil, ele reprezintă de fapt un semn bun. Înseamnă că nivelul hormonilor din organismul tău este ridicat și astfel îți protejează sarcina.

Pentru a diminua starea neplăcută, consumă alimente simple, gătite în casă. Mâncărurile grele şi procesate îţi pot înrăutăţi greţurile în sarcină. Evită cremele, felurile care cad greu la stomac, condimentele, alimentele exotice şi, mai ales, cafeaua, latte-urile şi fast food-ul. Mâncărurile greu de digerat stau mult în stomac şi te pot face să te simţi rău. Alimentele bogate în toxine şi aditivi îţi pot crește senzaţia de greaţă. Alimentele simple precum ovăzul, pâinea prăjită, orezul, legumele fierte, peştele la grătar, fructele proaspete, supele, legumele şi salatele crude sunt cele mai bune opţiuni.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: legkopolezno.ru

Share:

Articole recomandate