Iei Omega 3 în sarcină? Beneficiile acestor acizi grași se văd chiar și când micuții ajung la vârsta de 2-3 ani
- 2021-02-23
- 1669
Cercetările asupra femeilor însărcinate sau care au născut arată că un nivel scăzut de acizi grași Omega 3 în timpul sarcinii este asociat cu mai multe probleme, cum ar fi nașterea înainte de termen.
Corpul uman poate produce majoritatea tipurilor de grăsimi de care are nevoie, ceea ce nu este și cazul acizilor grași Omega 3. Aceștea sunt grăsimi esențiale pe care corpul nu le poate produce de la zero, ci trebuie să le obțină din alimente: pește, alge, uleiuri vegetale, nuci, semințe de in și legume verzi cu frunze.
Acizii grași Omega-3: ce beneficii au?
Acizii grași Omega 3 sunt o parte integrantă a membranelor celulare din tot corpul și influențează funcția receptorilor celulari din aceste membrane. S-a demonstrat că grăsimile Omega 3 ajută la prevenirea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, pot ajuta la controlul lupusului, eczemelor și poliartritei reumatoide și pot juca un rol protector în cancer și în alte afecțiuni.
Există trei tipuri de Omega 3: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) - acestea două provin în principal din pești - și acidul alfa-linolenic (ALA), care se găsește în uleiurile vegetale și în nuci, în semințele de in și în legumele verzi cu frunze.
Având în vedere beneficiile acizilor grași Omega 3 marini, este important consumul de pește sau de alte fructe de mare de două ori pe săptămână, în special pești grași, care sunt mai bogați în EPA și DHA. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile gravide sau care speră să rămână însărcinate și pentru cele care alăptează.
Din al treilea trimestru până în al doilea an de viață, un copil are nevoie de un aport constant de DHA pentru a i se dezvolta creierul și alte părți ale sistemului nervos. Multe femei se feresc să mănânce pește în sarcină din cauza îngrijorării că mercurul și alți posibili contaminanți ar putea dăuna copilului. Însă aportul de pește poate fi înlocuit cu suplimente alimentare de calitate, certificate, din ulei de pește de mare adâncime.
Utilizarea suplimentelor cu ulei de pește în timpul sarcinii a fost studiată ca o posibilă strategie pentru prevenirea nașterii premature (sau creșterea vârstei gestaționale) și prevenirea eclampsiei, precum și pentru creșterea greutății la naștere împreună cu alte beneficii potențiale, cum ar fi îmbunătățirea dezvoltării creierului fetal și reducerea riscului de paralizie cerebrală și depresie postpartum. Teoriile din spatele studiilor privind perspectivele nașterii au fost inițial dezvoltate pe baza observațiilor privind greutatea mare la naștere și sarcina dusă la termen în comunitățile cu consum ridicat de pește.
Există numeroase cercetări care arată că dacă viitoarele mămici au un aport optim de Omega 3 în timpul sarcinii și în perioada alăptării, beneficiile acestor acizi grași esențiali se văd chiar și când micuții ajung la vârsta de 2-3 ani.
Un studiu dat publicității în 2005 a arătat care sunt efectele acidului docosahexaenoic (DHA) asupra funcției vizuale și asupra neurodezvoltării în cazul bebelușilor care au fost alăptați. În cadrul acestui studiu, femeile care alăptau au primit capsule care conțineau o doză mare de DHA pe o perioadă de până la 4 luni de la momentul nașterii. Suplimentarea cu DHA în cazul femeilor care alăptau a avut ca rezultat un nivel mai mare de fosfolipide care conțineau DHA în cazul sugarilor, iar acest nivel era mai mare când bebelușii au împlinit 4 luni.
Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru creierul bebelușului
O altă cercetare sugerează că bebelușii născuți de mame cu diete care conțineau cantități mari de Omega 3 ar putea avea și ei de beneficiat în ceea ce privește dezvoltarea timpurie. Cercetătorii au descoperit în 2004 că bebelușii născuți de femei care avea niveluri mai mari de Omega 3 (DHA) în sânge în momentul în care i-au adus pe lume au avut o durată mai bună a menținerii atenției în al doilea an de viață. Atenția este considerată o parte importantă a dezvoltării, dar nu este singura componentă a inteligenței în primii ani de viață, spun oamenii de știință.
Aceste concluzii se adaugă la numeroasele dovezi care arată că DHA joacă un rol important în dezvoltarea creierului bebelușului. Astfel, DHA este un element important pentru dezvoltarea creierului, iar acest organ acumulează cantități mari în primii doi ani de viață. În comparație cu restul corpului, creierul și sistemul nervos conțin niveluri foarte mari de DHA, însă rolul exact al acestui acid gras în creier nu este pe deplin cunoscut.
Deficitul de Omega 3 în sarcină, asociat cu nașterea înainte de termen
Potrivit altor cercetări, concentrațiile prea mici de acizi grași cu lanț lung pot fi un puternic factor de risc pentru nașterea prematură. Acestea sugerează că femeile însărcinate care au avut niveluri mai mici de Omega 3 în plasmă, în primul și în al doilea trimestru de sarcină, au avut și un risc semnificativ mai mare de naștere prematură în comparație cu femeile care au avut niveluri mai mari de Omega 3 în sânge.
Cercetătorii au examinat datele obținute în cadrul unui studiu care a urmărit starea de sănătate a 96.000 de copii din Danemarca. Apoi, au analizat mostrele de sânge obținute de la 376 de femei care au născut înainte de săptămâna 34, între anii 1996 și 2003, și de la 348 de femei care au dus sarcina la termen. Toate mostrele de sânge recoltate de la femei au fost obținute în primul și în al doilea trimestru de sarcină.
Analiza mostrelor de sânge a arătat că femeile care au avut cele mai mici concentrații serice de EPA și DHA, cu valori de 1,6% sau sub acest prag, au avut un risc de 10 ori mai mare de naștere prematură când au fost comparate cu femeile aflate în grupurile cu cele mai mari concentrații de Omega 3 în sânge, cele care aveau nivelurile de EPA și DHA de peste 1,8%.
Concluziile oamenilor de știință sugerează că, în cazul femeilor cu cele mai scăzute concentrații de EPA și DHA, există soluții pentru remedierea deficienței, cum ar fi un consum mai mare de pește gras sau administrarea unor suplimente cu ulei de pește de mare adâncime, care ar putea reduce astfel riscul de naștere prematură.
Sursa: doc.ro