Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

8 fraze pe care să le spui copilului tău, în loc de “Nu mai plânge!”

8 fraze pe care să le spui copilului tău, în loc de “Nu mai plânge!”

Emoțiile mari, puternice, îi fac pe cei mici să se simtă inconfortabil, mai ales dacă ele stârnesc lacrimi. Ce îți vine să spui, ca părinte? Fie că îți apasă butonul care stârnește stare de nervi, fie pe cel care stârnește milă, răspunsul este, de cele mai multe ori, același: Haide, te rog, nu mai plânge! Poate cuvintele acestea ne dau senzația că așa ținem lucrurile sub control, dar nici acum, nici pe termen lung, nu reprezintă soluția corectă, pentru că ele transmit copilului faptul că anumite emoții nu trebuie resimțite sau că, și dacă se simt, trebuie băgate sub preș și nu exteriorizate, scrie suntmamica.ro

Cu ce ar fi bine să le înlocuim?

1.    Cred că ți-a fost tare greu! Îmi dau seama de ce ești supărat…
Uneori, plânsul nu are nevoie decât de validarea emoției. În momentul în care recunoști cu sinceritate că o experiență a fost neplăcută pentru copilul tău, îi validezi sentimentele, îi transmiți că sunt normale și acceptate.

2.    Spune-mi ce simți. Te ascult!
Lacrimile spun multe, dar cuvintele spun și mai multe! Dacă un copil rănit sau supărat vrea doar să fie auzit, să știe că ești disponibilă, gata să îl asculți - deschide ușa unei bune comunicări între voi. Și, cu practica, veți vedea că vorbele, cuvintele, vor ieși la suprafața mai ușor și mai bine decât lacrimile.

3.    Văd că ești supărat. Sunt aici pentru tine.
Supărarea poate fi un sentiment al singurătății. Iar ca cel mic să știe că ești acolo, lângă el – poate însemna totul! E posibil ca el să nu vrea sau să nu aibă nevoie să vorbească, e posibil doar să vrea să fie singur! Dar e important să știe că ești disponibilă – pentru că asta îi va aduce siguranță și confort.

4.    E ok să te simți supărat sau frustrat.
Fraza aceasta este aproape opusul la “Nu mai plânge!” Dându-i permisiunea să plângă, îi validezi sentimentele și îi transmiți că, indiferent de ceea ce trăiește emotional, este acceptat și în siguranță. În momentele grele, chiar și el (în funcție de vârsta pe care o are) – va încerca să își ignore sentimentele. În orice caz, să audă de la părintele lui că este ok să aibă sentimente negative – îi va aduce o acceptare de sine și o siguranță emoțională.

5.    Vrei să îmi spui ce simți? Sunt aici să te ascult
Fii pregătit să ți se ofere un răspuns negativ – este în regulă și așa. Să îi spui că ești acolo pentru el, disponibil, înseamnă să știe că nu este singur în momentele grele, că vrea sau că nu vrea să își exteriorizeze sentimentele.

6.    E ok să plângi. Știu că îți este greu.
Cine nu are nevoie de o bună porție de plâns, uneori? Știm că și tu! Dar să depășești credința conform căreia nu e ok să plângi (mai ales dacă ești băiat) este necesar, într-o societate atât de depresivă ca a noastră. Dar să îi spui copilului că e ok să plângă (și chiar să îi reamintești că și tu plângi, uneori), îi poate oferi copilului siguranța că este în regulă să îți exprimi emoțiile, să vorbești despre ceea ce simți.

7.    Dacă vrei, te pot ajuta să treci peste asta

Sentimentele sunt confuze, uneori. Este greu să știi ce înseamnă, de unde vin, ce încearcă să îți spună sau, și mai mult de atât, îți e greu să le identifici; iar copiii simt asta mai mult ca oricine! Ajută-l să înțeleagă că e nevoie de timp și de muncă să îți cunoști sentimentele, dar că tu ești acolo să îl ajuți să treacă peste asta!

8.    Esti în siguranță. Esti văzut.
Uneori, copilul nu are nevoie decât să audă că este într-un spațiu sigur. Poate nu vrea să vorbească, să își exprime emoțiile, dar este important să știe că este acceptat, iubit, în siguranță.

Share:

Articole recomandate