Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă

Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă

Viața de gravidă înseamnă și multe lucruri diferite, ți se schimbă corpul, unele preferințe alimentare, chiar și modul de a dormi. Iată câteva lucruri care se schimbă când în burtică crește un puișor de om:

1. Ai putea începe să sforăi. Hormonii de sarcină pot provoca membranele nasului să se înmoaie şi să se umfle, făcând mult mai probabil să sforăi noaptea.

2. Ar trebui să nu mai porţi sutiene cu sârmă – acestea ar putea restricţiona creşterea glandelor de lapte.

3. Eşti mai fierbinte. Hormonii de sarcină accelerează metabolismul, făcându-te să te simţi roşie şi transpirată la temperaturi la care înainte nu aveai probleme.

4. Burtica te mănâncă. Cel mai probabil, este rezultatul întinderii pielii, pe măsură ce burta creşte.

5. Pune o banană, pe noptieră, lângă pat. Greţurile de dimineaţă sunt de două ori mai grave pe stomacul gol, aşa că mănâncă o gustare înainte de a te ridica să mergi la toaletă în timpul nopţii.

6. Tunde-ţi părul. Cu cât mai scurt, cu atât mai bine. După ce vei naşte, va mai dura ceva până vei putea merge la coafor.

7. Plănuieşte-ţi concediul cu atenţie. Majoritatea companiilor aeriene nu te lasă să călătoreşti dacă ai mai mult de 36 săptămâni de sarcină, iar la aproximativ 28 săptămâni nu ţi se va mai permite să îţi faci check-in-ul fără un certificat medical.

8. Dacă eşti gravidă nu înseamnă că trebuie să renunţi la mişcare – doar redu treptat agitația, pe măsură ce burtica devine mai mare. Femeile care nu mai fac sport în trimestrul al treilea pot lua mai mult în greutate decât cele care nu fac deloc mişcare.

9. Stai cu ochii pe lună. Unii cercetători spun că este mai probabil să naşti când e lună plină, mai ales dacă ai mai avut un copil înainte.

10. Așteaptă-te să creşti cu un număr la pantofi. Corpul tău va reţine din ce în ce mai multe lichide. Ca urmare, picioarele se pot umfla – doar un pic, dar e de ajuns pentru a-ţi face pantofii strâmţi.

11. Nu bea ceai la masă. În timpul sarcinii, corpul are nevoie să absoarbă cât mai mult fier din alimente, dar cofeina din ceai poate împiedica acest proces. Ai putea bea, în schimb, o ceaşcă între mese.

12. Vei mirosi diferit. Toate modificările chimice care au loc în corpul tău pot însemna că vei începe să ai un nou miros cald şi ademenitor. Acest lucru ar putea brusc da parfumului tău preferat o nouă aromă subtilă.

13. Nu intra în panică dacă observi că ai secreții vaginale. Celulele din jurul colului uterin se înmoaie pe măsură ce sarcina progresează. Aceasta, împreună cu schimbările hormonale, pot provoca o secreţie lăptoasă (uneori abundentă).

14. Sexul te va surprinde. Este posibil să simţi brusc că ai chef de sex tot timpul, că sensibilitatea ta fizică a crescut, că ai putea avea orgasme multiple, şi că orice mângâiere te poate excita.

15. Sunetele pe care copilul le aude cel mai bine sunt frecvenţele vocii. Spune-i poveşti şi cântă-i. Studiile arată că bebeluşii reacţionează şi se relaxează la poveşti şi cântece pe care le aud de când sunt în burtă.

16. Nu prea poţi face nimic în ceea ce priveşte vergeturile. Cu toate acestea, nu te opri din a-ţi masa abdomenul cu tot felul de loţiuni şi creme frumos mirositoare – te vor face şi pe tine şi pe copil să vă simţiţi bine.

17. Oferă-i copilului mult soare! După 34 de săptămâni, copilul se scaldă într-o lumină roşie ori de câte ori lumina soarelui îţi atinge burtica.

18. E posibil să devii un pic uitucă. Din păcate, amnezia în timpul sarcinii este incredibil de comună şi poate include orice, de la a fi uşor absentă, la a avea pierderi majore de memorie.

19. Fii pregătită pentru multe modificări de dispoziţie. Așteaptă-te să ai excese de furie, momente incontrolabile de plâns sau frici inexplicabile.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: lisa.ru

Adaugă comentariu