Sarcina, copilul şi pisica. Trebuie să renunţ la pisică pentru bebe?

Sarcina, copilul şi pisica. Trebuie să renunţ la pisică pentru bebe?

Multe femei care fie planifică un copilaș, fie deja au aflat că sunt gravide, sunt sfătuite de rude să renunțe la pisică dacă au acest animăluț în casă. Femeile sunt speriate cu tot felul de boli, cum ar fi toxoplasmoza, sau cu tot felul de mituri precum că vor naște un copil păros. În contextul în care am văzut și prin grupurile de pe facebook discuții la această temă, am decis să vă informăm care sunt riscurile pentru sarcină dacă ai pisică în casă.

Deci, toxoplasmoza este o boală cauzată de către un parazit, protozoar, care ajunge la om prin intermediul animalelor, pisicile de cele mai multe ori. Acest parazit infectează o varietate foarte mare de specii. Însă, protozoarul se găseşte pe legume şi fructe, pe carnea nefiartă sau în apa contaminate.

Deşi este o infecţie destul de comună, în anumite cazuri (foarte rare, de altfel) poate avea consecinţe nefaste pentru o viitoare mămică sau pentru  copilul ei.  Trebuie să ştii că este normal să te temi de această infecţie, dar nu este un motiv îndeajuns de puternic să abandonezi pisica. Este foarte important, însă, să acorzi o importanţă sporită igienei.

 

Măsuri de protejare împotriva toxoplasmozei

Ginecologul  poate lua o priză de sânge pentru a analiza dacă eşti imună sau nu împotriva toxoplasmozei. Dacă răspunsul este unul afirmativ şi, deci, eşti imună, atunci şi copilul va fi imun şi nu ai de ce să te temi şi poţi continuă să îţi îngrijeşti pisica la fel ca şi până acum.

Dar şi dacă nu eşti imună, nu trebuie să intri în panică. Există riscul să contactezi toxoplasmoză dacă mănânci fructe şi legume nespălate sau  carne nefiartă îndeajuns, intrată cumva în contact cu pisica.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi, pentru a evita problemele ulterioare:

- poartă mănuşi sau spală-te conştiincios pe mâini după ce pui mâna pe carne crudă şi pe crudităţi, după grădinărit;
- fierbe bine carnea înainte de consumare;
- spală crudităţile foarte bine, înainte de consumarea lor;
- lasă pe altcineva să se ocupe de litieră sau, dacă este neapărat nevoie să te ocupi tu, foloseşte mănuşile;
- evită jocurile bruşte cu animalul, pentru a preveni zgârieturile.

Dacă nu eşti imună la toxoplasmoză, fie că ai pisica sau nu, este util să îţi faci analizele lunar, pentru a detecta o eventuală infecţie şi a acţiona precoce în cazul unei contaminări.

Din păcate, dacă eşti însărcinată şi iei parazitul, nu prezinţi niciun simptom, cu toate că acesta poate afecta grav dezvoltarea embrionului şi a fătului. Infecţia cu toxoplasmoză poate provoca malformaţii fetale oculare, cerebrale, viscerale şi nu numai. Însă, din fericire, cazurile de acest gen sunt foarte rare.

Dar ce faci cu pisica atunci când a apărut bebeluşul?

Dacă pisica este sănătoasă, este deparazitată şi nu iese din casă, atunci nu trebuie dată afară din familie. Trebuie să ai grijă, însă, să nu rămână singură în cameră cu bebe, deoarece se poate urca pe el.

În ceea ce priveşte părul de pisică şi credinţa conform căreia acesta poate fi înghiţit şi poate provoca boli grave, trebuie să se ştie că aceasta este doar un mit. Părul în sine nu reprezintă niciun pericol (nici cel de om, nici de pisică) fiindcă este eliminat prin digestie. Nu atacă organele interne şi nici nu se „lipeşte” de esofag sau intestine. Eventual rămâne în gură şi este eliminat prin scuipat sau înghiţit cu un pahar cu apă.

Ingerarea unui fir de par de pisică poate fi periculoasă numai dacă există anumiţi paraziţi care se prind de firul de păr. Aceştia pot provoca, într-adevăr, boli - dacă ajung în organism (spre exemplu, parazitul Echinococcus – dar este purtat numai de animalele bolnave, neîngrijite sau nevaccinate şi care consumă carne crudă). Dacă pisica ta este vaccinată, stă în casă tot timpul şi nu este hrănită decât cu mâncare specială, nu există riscul de transmitere a unor paraziţi.

Iar dacă ai nevoie de motive pentru a păstra pisica, în afara iubirii pe care deja o simţi pentru ea, trebuie să ştii că prezenţa ei în casa copilului îi întăreşte acestuia sistemul imunitar, îi scade riscul de a dezvolta alergii şi ajută la prevenirea astmului.

 

Informații: suntmamica.ro

Foto simbol: petmd.com; pregworld.com; blog.adoptplanet.com

Adaugă comentariu