Sarcina joasă, adică placenta previa. Tot ce trebuie să știi!

Sarcina joasă, adică placenta previa. Tot ce trebuie să știi!

Sarcina joasă, adică placenta previa, apare atunci când placenta acoperă o parte sau întreg colul cervical, în ultimele luni de sarcină, susține Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Din această cauză pot apărea sângerări severe înainte sau în timpul travaliului.

În timpul sarcinii, placenta se mișcă pe măsură ce uterul se contractă sau crește. Este normal ca o placentă să fie poziționată sus, în uter, în primele luni de sarcină. Pe măsură ce sarcina continuă iar uterul se contractă, în mod normal, placenta se mișcă către baza de sus a uterului. În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, placenta ar trebui să fie foarte aproape de vârful de sus al uterului. Această poziție oferă colului cervical cale liberă pentru naștere.

Dacă placenta se lipește însă de partea de jos a uterului, poate acoperi parțial sau total colul uterin. Majoritatea femeilor cu placentă jos inserată sau „sarcină joasă” are nevoie de odihnă la pat.

Simptomele asociate cu placenta joasă

Principalul simptom al unei sarcini joase este sângerarea vaginală abundentă, însă, dacă vreunul dintre simptomele de mai jos apar, atunci este cazul să ceri sfatul medicului:

–               Crampe sau dureri ascuțite (ca niște împunsături de cuțit)

–               Sângerări care se opresc și pornesc apoi, zile sau săptămâni mai târziu.

–               Sângerare după contactul sexual.

–               Sângerare în a doua parte a sarcinii.

Din ce cauze apare sarcina joasă?

–               O poziție neobișnuită a fătului (cu capul în sus sau transversal)

–               Operații anterioare la nivelul uterului (naștere cezariană, operație de înlăturare a unui fibrom uterin, chiuretaj)

–               O sarcină multiplă în antecedente

–               Un avort spontan în antecedente

–               O placentă mare

–               O formă anormală a uterului

–               Nașterea unui alt copil

–               O diagnosticare anterioară cu placenta previa

–               Vârsta mamei mai mare de 35 de ani

–               Mama fumătoare.

Care este tratamentul pentru sarcina joasă?

Medicul va decide cum tratează sarcina joasă, în funcție de:

–               Volumul sângerărilor

–               Vârsta sarcinii

–               Starea general de sănătate a bebelușului

–               Poziția placentei și a fătului.

În cazul în care sângerările sunt ușoare, medicul va recomanda, probabil, odihnă la pat. De asemenea, se va recomanda evitarea contactului sexual și exercițiile fizice. Dacă totuși apar sângerările, trebuie să mergi la medic cât mai repede posibil.

În cazul sângerărilor abundente, se recomandă spitalizarea. În funcție de cantitatea de sânge pierdută, este posibil să ai nevoie de o transfuzie, dar și de medicamente pentru a preveni nașterea prematură.

În cazul sângerărilor masive, medicul va programa operația cezariană, cât mai aproape de vârsta de 36 de săptămâni a sarcinii.

În cazul sângerărilor incontrolabile, se recomandă cezariana cât mai repede cu putință.

Complicații ce pot apărea din cauza unei sarcini joase

În timpul travaliului, colul cervical se deschide pentru a permite copilului să treacă prin canalul de naștere. Dacă placenta se află în dreptul colului, va începe să se desprindă de uter pe măsură ce colul se deschide, cauzând astfel sângerări interne. Acest lucru necesită o cezariană de urgență, chiar dacă bebelușul este prematur. Nașterea vaginală în acest caz expune mama la foarte multe riscuri.

 

Sursa: totuldespremame.ro; natural-museum.ru; teachmyobgyn.com

Adaugă comentariu