Top 7 întrebări despre mișcările bebelușului în sarcină – răspunde medicul obstetrician-ginecolog
- 2021-12-28
- 3205
Cele mai multe întrebări ale unei viitoare mămici sunt legate de mișcările bebelușului în sarcină: când începe să se miște bebelușul, ce indică mișcările bebelușului? Acestea sunt cele mai des întâlnite întrebări legate de mișcările bebelușului în sarcină, pentru care vei primi răspuns de la Dr. Andrei Cucu, medic primar Obstetrică-Ginecologie , conform medicover.ro
Cele mai multe dintre paciente încep să simtă primele mișcări ale bebelușului în săptămânile 18-20 de sarcină. Dacă ești la prima sarcină însă, este posibil să simți primele mișcări după săptămâna 20.
Cum se simt mișcările bebelușului?
Fiecare viitoare mamă simte diferit mișcările bebelușului. În general, poți resimți aceste mișcări sub forma unei lovituri, a unei mici bătăi sau a unei rostogoliri. Pe măsură ce sarcina evoluează, tipul de mișcări și frecvența acestora se schimbă. Ceea ce mai trebuie să știi este că bebelușul tău va avea activitate intensă în general după-amiază și seara. Atunci vei resimți puternic mișcările acestuia la nivelul burticii. Singurele momente în care nu vei simți nimic sau mai nimic sunt perioadele în care bebelușul doarme. De cele mai multe ori, acestea durează între 20-40 de minute și rareori sunt mai lungi de 90 de minute.
Dacă ești ocupată cu activitățile zilnice, este foarte posibil nici să nu simți aceste mișcări.
De ce sunt importante mișcările bebelușului?
Mișcările bebelușului în burtică sunt un indicator foarte bun al stării de sănătate a acestuia mai ales în trimestrul III de sarcină. Dacă observi schimbări în tiparul mișcărilor, dacă acestea devin mai rare, este nevoie să anunți medicul de specialitate. Uneori, aceste schimbări pot indica faptul că bebelușul nu se simte bine. Evaluarea evoluției acestuia și a sarcinii implicit se face numai prin consult de specialitate.
De ce nu simt atât de puternic mișcările bebelușului?
În general, atunci când ești activă sau ocupată cu activitățile zilnice, este mai puțin probabil să simți mișcările bebelușului. De asemenea, dacă poziționarea placentei este în partea de sus a uterului, este posibil să fie mai greu să poți simți mișcările acestuia. Și poziționarea bebelușului este importantă: dacă bebelușul este poziționat cu spatele către exterior, mișcările vor fi resimțite mai greu.
Care sunt cauzele care fac bebelușul să se miște mai puțin?
Administrarea unor analgezice puternice sau sedative pot face bebelușul să se miște mai puțin. De asemenea, consumul de alcool și fumatul pot produce schimbări în tiparul mișcărilor bebelușului. Uneori, bebelușul se mișcă mai puțin pentru că nu se simte bine. De aceea, consultul de specialitate este indicat atunci când apar schimbări în mișcările bebelușului.
Există un grafic pentru a număra mișcările bebelușului?
Nu, nu există un grafic de mișcare standardizat, care să poată fi folosit de rutină. Cel mai important este ca tu să fii atentă la mișcările bebelușului și să fii conștientă de schimbările care se produc.
Ce fac dacă mișcările bebelușului se schimbă?
Primul pas este să mergi la un consult de specialitate sau să anunți medicul care îți monitorizează sarcina. Dacă sarcina este de 24 de săptămâni și nu ai simțit încă bebelușul mișcându-se, este nevoie să mergi la un consult, în cadrul căruia medicul de specialitate să verifice prin ecografie bătăile inimii bebelușului.
Dacă această schimbare în tiparul mișcărilor apare între săptămânile 24-28, este recomandat să mergi la o consultație, în cadrul căreia medicul de specialitate să verifice dimensiunile uterului, să măsoare tensiunea arterială și să efectueze o analiză a urinei pentru proteine. Dacă uterul este mai mic decât ar trebui să fie în mod normal, atunci o ecografie va fi efectuată pentru a verifica dezvoltarea sarcinii.
Dacă sarcina este de peste 28 de săptămâni și observi că bebelușul se mișcă, vei efectua un control prenatal complet, în care bătăile inimii bebelușului vor fi monitorizate pentru 20 de minute.
Ce se întâmplă când mișcările bebelușului rămân reduse?
În cazul puțin probabil în care mișcările bebelușului rămân reduse, va fi nevoie să faci o alegere. Te va ajuta foarte mult dacă vei pune aceste întrebări medicului care monitorizează sarcina:
- Care sunt opțiunile mele?
- Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni?
- Cum pot obține sprijin pentru a lua cea mai bună decizie pentru mine?