12 săptămâni de sarcină şi bucurie
- 2016-12-05
- 4927
O femeie însărcinată are un farmec aparte. Starea ta inspiră şi face lumea din jur să te trateze cu multă afecţiune şi grijă. Profită de aceste clipe, pentru că tu la rându-ţi oferi energie pozitivă şi stări de bine copilaşului din burtică.
Dezvoltarea copilului
Bebeluşul tău a ajuns la 5.4 centimetri în lungime şi cântăreşte cam 14 de grame. În această săptămână chipul copilului tău capătă contur. Viteza inimii se poate accelera puţin în această săptămână şi tot acum se dezvoltă şi unghiile.
Rinichii încep să secrete urina ce se acumulează în vezica urinară. Din vezica urinară, urina este elimenată prin uretră în cavitatea amniotică, unde ia parte la formarea lichidului amniotic. Celulele nervoase încep să se multiplice rapid şi încep să formeze sinapsele (legături neuronale la nivelul creierului).
Cea mai importantă modificare în dezvoltarea bebeluşului tău din această săptămână o reprezintă reflexele. Micuţul tău învaţă acum să strângă pumnul şi să-l deschidă, ştie să-şi îndoaie degetele, poate face cu guriţa mişcări care imită suptul, iar muşchii oculari se încordează. Bebeluşul tău tresare dacă tu îi dai un imbold prin burtică, doar că tu nu îl poţi simţi încă.
Schimbările mamei
Uterul începe să cântărească mai mult pe măsură ce copilul creşte, iar în perioada acestei săptămâni de sarcină, uterul va apărea deasupra osului pubian. Uterul va continua să crească în dimensiune, sporind şi greutatea mamei comparativ cu perioada de dinaintea sarcinii.
Vei observa o schimbare la nivelul pielii precum şi o tendinţă de pigmentare în jurul areolelor sânilor. O linie întunecată verticală, numită linia negră poate aparea la unele femei pe centrul abdomenului, linie ce va dispărea la ceva timp după sarcină. Alte simptome vizibile ale sarcinii sunt şi petele ce pot apărea pe faţă sau pe decolteu în anumite cazuri.
Pe perioada sarcinii, viitoarele mămici pot folosi loţiuni de protecţie solară pentru a-şi proteja pielea sensibilă şi chiar creme antirid, de preferat cu marca bio. Atenţie totuşi pentru că un nivel prea mare de vitamina A poate dăuna ficatului provocând probleme care în sarcină trebuie evitate.
Sfaturi
Puteţi să vă înscrieţi la un curs prenatal pentru a intra în contact cu alte femei însărcinate, dar şi pentru a acumula mai multe informaţii despre sarcină. Dacă încă mai lucraţi, acum ar fi momentul să depuneţi o cerere anticipată pentru un concediu de care veţi avea cu siguranţă nevoie mai târziu. Dacă mai există persoane care ar trebui să ştie că sunteţi însărcinată, dar cărora nu le-aţi comunicat fericita veste, acum ar fi momentul. În această perioadă aveţi nevoie de controale periodice pentru a verifica dezvoltarea fătului şi a corpului dumneavoastră.
Foto: facemama.com