Ai ajuns la 14 săptămâni de sarcină: poți afla sexul copilului

Ai ajuns la 14 săptămâni de sarcină: poți afla sexul copilului

Pe zi ce trece, instinctul matern devine tot mai pronunțat. Nu pierzi cu privirea nici o mămică cu bebeluș ieșită la plimbare, iar datorită spiritului de observație vezi mai multe graviduțe ca până acum. Mai mult de atât, vizual încerci să faci o comparație a mărimii burticilor. Te interesează tot ce ține de creșterea și dezvoltarea copilului, așa sunt viitorii părinți, nerăbdători.

Până să ajungi la momentul când trebuie să alegi haine și lucruri necesare pentru nou-născut, nu ezita să te documentezi despre cum se dezvoltă copilașul în burtică. O mama informată, e o mama protejată. În săptămâna a 14-a de sarcină, brațele copilului au atins aproape lungimea finală pe care le va avea la naștere, iar gâtul a devenit mult mai bine definit. La nivelul splinei se formează celulele roșii ale sângelui, iar în ficat bilă. Rinichii produc urina care se elimină în lichidul amniotic, un proces care va dura până la naștere.

Dezvoltarea copilului

În această săptămână curiozitatea părinților cu referire la genul copilului poate fi satisfăcută. Sexul copilului va deveni vizibil în această săptămână sau în cele care vor urma. În cazul fetelor, încep să se formeze foliculii ovarieni. La baieți apare prostata. Bebelușul tău a mai crescut un pic. Din cap până-n picioare, el măsoară 9 centimetri, este cam de mărimea unei lămâi, și cântărește 42 de grame. Corpul îi crește mai repede decât capul, iar gâtul este mai evident acum.

În această perioadă poți face ecografia morfologică de prim trimestru. Acestă ecografie permite o evaluare amănunțită a dezvoltării bebelușului tău. Medicul care face ecografia este specializat în așa ceva și va verifica pe rând toate organele și sistemele bebelușului tău. Ecografia se face folosind aparate performate, care permit o foarte bună vizualizare a fătului.

Este important să îți iei și partenerul cu tine, această ecografie este prima voastră întâlnire cu copilul vostru și ocazia să obțineți primele poze sau primul film al bebelușului. Multe centre medicale oferă posibilitatea să înregistrezi această ecografie pe un DVD sau pe un stick de memorie. Întreabă la recepția centrului sau de medicul care face ecografia.

Schimbările mamei

Daca ai mai fost însărcinata înainte este posibil ca abdomenul să devină vizibil chiar mai devreme. Unele femei gravide vor începe deja să folosească hainele de maternitate, în timp ce altele pot încă amâna acest moment, împrumutând haine de la partenerul lor sau folosind cordoane elastice pentru a mări talia pantalonilor sau a fustelor. În trimestrul 2 de sarcină începi să te simți din nou plină de energie, sânii nu mai sunt atât de sensibili și greața pare că a disparut aproape complet.

Sfaturi

Dacă și până la sarcină ai dus un mod de viață activ, atunci medicii recomandă să menții ritmul. Mai mult, poți practica și un set de exerciții care o să te facă să te simți în formă. Unele femei pot avea depresie prenatală, dacă faci parte din această categorie, atunci consultă un psiholog. Emoțiile și stările negative trebuiesc excluse, astfel riști să neglijezi unele aspecte legate de alimentație și îngrijire, ceea ce este esențial în această perioadă.

 

Foto: aromateria.ro; generation-y.net

Adaugă comentariu