Topul vaccinurilor importante pentru bebeluși
- 2017-07-17
- 7617
Când vine vorba de vaccinuri la bebeluș, unele dintre ele sunt obligatorii, altele sunt opționale. În articol găsiți top 7 vaccinuri care ar trebui luate în considerare de părinți, deoarece asigură protecția bebelușului în cazul anumitor boli foarte grave.
Vaccin contra hepatitei B
Vaccinul presupune 3 etape. Prima doză este administrată în primele 12 ore de la naștere, iar următoarele la 2 și la 6 luni.
Vaccin anti diftero-tetanos-pertusis (DTP)
Cele trei boli - difterie, tetanos și pertusis - pot fi prevenite cu ajutorul unui singur vaccin. Difteria este o boala foarte periculoasă, care afectează abilitatea copilului de a respira și poate duce la complicații grave. Tetanosul este o infecție rară, dar extrem de periculoasă, care se contractă prin tăieturi sau răni deschise, și cauzează spasme musculare atât de puternice, încât pot rupe oasele. Pertusis sau tusea convulsivă este cel mai grav tip de tuse, care se poate extinde pe termen lung și care afectează capacitatea de a respira, manca și înghiți. Imunizarea are 5 doze. Prima se face la 2 luni, iar ultima la 18-24 de luni după prima doză.
Vaccin BCG (contra tuberculozei pulmonare)
Imunizarea se face încă de la naștere și se obține de la o singură doza de vaccin. Este posibil să se repete la vârsta de 13 ani, însă numai în cazul în care analizele sugerează că ar avea nevoie.
Vaccin antipneumococic (PVC)
Vaccinul antipneumococic se administrează începând cu vârsta de 2 luni și are de tot 4 doze. Infecția provocată de bacteria pneumococică este extrem de periculoasă și poate determina apariția unora dintre cele mai grave, chiar mortale boli: pneumonie, septicemie și meningită.
Vaccin contra poliomielitei (IPV)
Vaccinul injectabil împotriva poliomielitei are 3 etape - la 2, 4 și între 6-18 luni. Poliomielita este una dintre cele mai severe afecțiuni contagioase existente. Maladia a fost eradicata acum mult timp, cu ajutorul imunizării, însă tot mai există riscuri de răspândire în unele tari. Vaccinarea este esențială, pentru că boala afectează sistemul nervos, determinând apariția paraliziei permanente.
Vaccin contra rotavirusului (RV)
Nu este un vaccin obligatoriu, dar este recomandat, deoarece protejează copilul împotriva unei boli diareice destul de severe la aceasta vârstă. Boala este frecventă între 3 și 35 de luni. Imunizarea nu se face prin injectare, ci printr-o băutură specială.
Vaccin antigripal
Este un vaccin opțional la bebeluși, dar este important de luat în seama în sezoanele predispuse la astfel de epidemii. Orice bebeluș mai mare de 6 luni poate face imunizarea contra virusului gripal.
Informații: copilul.ro
Foto simbol: angliya.com