În săptămâna a 18-a de sarcină copilul poate auzi bătăile inimii mamei

În săptămâna a 18-a de sarcină copilul poate auzi bătăile inimii mamei

Ești deja în săptămâna a 18-a de sarcină și continui să te bucuri de această frumoasă perioadă din viața ta. Cel mai probabil ai așteptat de mult această săptămână, și asta deoarece bebelușul tău deja a crescut suficient încât să simți pentru prima dată mișcările lui.

Dezvoltarea copilului

Acum bebelușul cântărește în jur de 200 de grame și are o înălțime de 14 centimetri. Oasele copilului sunt în plin proces de întărire, primele care se osifică sunt membrele inferioare și cele de la nivelul urechii interne. Începând cu această săptămână, copilul va putea auzi de acum bătăile inimii, mișcările aerului prin intestine sau chiar sângele care circulă prin cordonul ombilical. De asemenea, bebelușul începe să audă sunete puternice și se poate speria brusc atunci când aude zgomote. Fătul începe deja să-și miște brațele și picioarele, iar tu vei simți acest lucru. Sub piele începe să se acumuleze grăsimea care are un rol protector, iar urechile sunt deja în poziția finală. În cazul fetițelor, în această perioadă uterul și trompele uterine deja sunt formate, iar la băieți sunt deja vizibile organele genitale.

Schimbările mamei

În săptămâna a 18-a de sarcină, creșterea în greutatea s-ar putea să fie mai accelerată, cam aproximativ câte 300-600 de grame pe săptămână. De asemenea, în organismul tău se mărește cantitatea de sânge, și de lichid amniotic, iar uterul continuă să crească în lungime. Pot apărea arsuri la stomac, în unele cazuri chiar și mai devreme de această săptămână. Pusedurile de căldură sunt absolut normale în această perioadă și asta deoarece metabolismul este mai accelerat, nivelul hormonilor generează dilatarea vaselor și plus bebelușul mai produce energie. Burtica crește, iar pielea abdomenul începe să se întindă și ai putea uneori să simți mâncărimi.

Sfaturi

- Ai grijă să duci un mod de viață echilibrat și sănătos, consumă fructe și multe lichide;

- Aplică zi de zi creme hidratante pe burtă, acestea te vor ajuta să scapi de mâncărimi și să previi apariția vergeturilor;

- Evită alimentele condimentate, prăjelile și grăsimile;

- Mănâncă puțin și des, și ai grijă să mesteci foarte bine mâncarea;

- După ce termini de mâncat, nu te întinde în pat, ci stai în picioare;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Fii activă, mergi pe jos cât mai mult și ai grijă să te hidratezi;

- Încearcă să te vezi cu prietenii mai des și petreceți timpul liber împreună.

Foto: bebelu.ro; copilul.ro; Informații: copilul.ro

Adaugă comentariu