Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

La 16 săptămâni de sarcină, bebe e de mărimea unui avocado

La 16 săptămâni de sarcină, bebe e de mărimea unui avocado

Orice cuplu care este în așteptarea unui bebeluș trăiește un val de emoții frumoase și unice. Viitorul tată devine mai atent și mai galant cu mămica în devenire, iar prioritățile încep să se schimbe. La 16 săptămâni de sarcină ești mai tot timpul somnoroasă și obosită, e ceva firesc pentru această perioadă, deci profită de starea ta specială și odihnește-te.

 

Dezvoltarea copilului

În săptămâna a 16-a, copilașul tău are o lungime de 11 - 12 cm și o greutate de 80-100 de grame. Dacă e să faci o asociere, atunci bebelușul este de mărimea unui fruct de avocado. În urmatoarele trei săptămâni va crește foarte mult dublându-și greutatea și va crește, de asemenea, în lungime.

Inima copilului pompeaza circa 20 litri de sânge zilnic, recirculându-l de mai multe ori prin tot corpul fătului și prin placentă. În placentă au loc schimburile de oxigen și de substanțe nutritive între mamă și făt. De la placentă, sângele încarcat cu nutrienți este adus către corpul bebelușului prin cordonul ombilical. Astfel, bebelușul poate să crească și să ia în greutate.

Fătul este în plin proces de acumulare de grăsime. Procesul început săptămâna trecută va continua până în momentul nașterii. În paralel continuă procesul de osificare (prin întărirea cartilagiilor, care sunt ca o matriță a sistemului osos), și cel al dezvoltării sistemului muscular.

Schimbările mamei

Nu sunt probleme deosebite, față de cele din cursul săptămânii anterioare. În general, femeile se simt bine și sunt în formă în acest stadiu al sarcinii. Poți simți picioarele umflate, constipația și o senzație destul de supărătoare de uscăciune la nivelul mucoasei nazale. Organismul tău are nevoie de un aport crescut de calciu, fier și lichide, pentru că cea mai mare parte a calciului se duce în procesul de osificare fetală, fierul este necesar pentru susținerea procesului de producere a celulelor sângelui. În organismul matern volumul sângelui este cu până la 50% mai mare.

Sfaturi

Aportul de vitamine este esențial pentru buna dezvoltare a copilașului, acum, mai mult ca oricând, viitoarea mama trebuie să consume cât mai multe fructe și legume. Evită mâncărurile grase, conservele, carnea preparată industrial, mâncarea prea sărată, dar și preparatele crude sau brânzeturile fermentate cu mucegaiuri nobile. E bine de știut că nasul înfundat este o senzație destul de întâlnită de-a lungul sarcinii, ca de altfel și hemoragia nazală. Da, știm, ai scaune tari, uscate, la intervale mai mari decât de obicei, urinare frecventă, oboseala și somnolența. Sunt stări des întâlnite la această etapă. E posibil să observi o cantitate mai mare de secreții vaginale. Unele secreții sunt atât de abundente, încât o să te oblige sa porți absorbante.

Încearcă să îl implici pe viitorul tătic în toate procesele de monitorizare a sarcinii. Cursurile prenatale sunt o frumoasă oportunitate de a închega relația voastră și mai mult.

Foto: madeformums.com; birthliteracy.com

Share:

Articole recomandate