Fertilizarea in vitro, gratuită pentru cuplurile asigurate

Fertilizarea in vitro, gratuită pentru cuplurile asigurate

 

Cuplurile din Moldova care dețin poliță de asigurare și-și doresc copii, dar din anumite motive de sănătate nu-i pot avea, vor putea beneficia gratuit de o procedură de fertilizare in vitro. 

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei din 26 octombrie, modificări la legislaţia privind sănătatea reproducerii. Noile prevederi vor permite cuplurilor, în care ambii parteneri sunt asiguraţi, să beneficieze de o fertilizare in vitro, acoperită de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

Conform datelor estimative, în Republica Moldova aproximativ 140 000 de cupluri (20%) suferă de o formă sau altă de infertilitate. În acelaşi timp, pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendinţă de reducere continuă a ratei fertilităţii totale a populaţiei.

Menționăm că adesea, sunt necesare mai multe încercări FIV pentru a putea concepe un copil. În multe țări europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acordă de către stat posibilitatea de a efectua unui număr mai mare de fertilizari in vitro gratuit - până la 5 încercări de fertilizare in vitro și 6 inseminări artificiale per cuplu. 

Încă nu s-a menționat dacă vor mai fi anumite condiții, în afară de dovada că ambii parteneri sunt asigurați. Prevederile noi vor intra în vigoare după aprobarea amendamentelor legislative respective în  Parlament.

 

Adaugă comentariu