Medic obstetrician-ginecolog: Fertilitatea intră în declin după vârsta de 35 de ani, iar femeile nu rămân fertile până la menopauză
Vârsta este unul dintre factorii-cheie care prezic capacitatea de a concepe. O femeie atinge un vârf al fertilității în jurul vârstei de 22-23 de ani. Apoi, fertilitatea feminină intră în declin, iar după vârsta maternă de 35 de ani, obținerea unei sarcini transformându-se într-o adevărată provocare.
Medicul primar obstetrică ginecologie, Ruxandra Dumitrescu susține că există numeroase motive pentru care multe cupluri amână conceperea unui copil, însă viața modernă, cu tot ce presupune ea – carieră, siguranță financiară etc – contribuie și ea la amânarea conceperii unui copil.
Atât bărbații, cât și femeile devin fertili în adolescență. La femei, începutul anilor de reproducere este marcat de debutul ovulației și menstruației. În general, potențialul de reproducere scade pe măsură ce femeile îmbătrânesc.
În societatea de astăzi, infertilitatea legată de vârstă devine din ce în ce mai frecventă, deoarece, dintr-o varietate de motive, multe femei așteaptă până la 30 de ani pentru a-și întemeia o familie. Chiar dacă femeile de astăzi sunt mai sănătoase și au mai multă grijă de ele însele ca niciodată, sănătatea îmbunătățită nu compensează declinul natural al fertilității legat de înaintarea în vârstă.
Este important să înțelegem că fertilitatea scade pe măsură ce o femeie îmbătrânește din cauză că aceasta se naște cu un număr limitat de ovocite, care, în timpul vieții ele se eliberează lunar, la ovulație, fie se pierd din cauza stresului, fie din pricina unor medicamente, infecții sau intervenții. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul acestor ovule, cât și calitatea loc se reduce.
Câtă vreme sunt fertile, femeile au perioade menstruale lunare, deoarece ovulează regulat. Ovocitele se maturizează în sfere pline de lichid numite „foliculi”. La începutul fiecărui ciclu menstrual, când o femeie se află la menstruație, un hormon produs în glanda pituitară, localizat în creier, stimulează un grup de foliculi să crească mai rapid pe ambele ovare. În mod normal, numai unul dintre acești foliculi va ajunge la maturitate și va elibera un ovul.
Spre deosebire de bărbați, care continuă să producă spermă de-a lungul vieții, o femeie se naște cu toți foliculii care conțin ovocite. La naștere, există aproximativ un milion de foliculi. Până la pubertate, acest număr scade până la aproximativ 300.000. Dintre foliculii rămași la pubertate, în jur de 300 se vor dezvolta în anii de reproducere. Majoritatea foliculilor nu sunt folosiți în ovulație, ci, printr-un proces numit atresie, se vor pierde. Atresia este un proces degenerativ care apare indiferent dacă femeia este gravidă, are cicluri menstruale normale ori folosește metode contraceptive.
O femeie are cele mai mari șanse să rămână însărcinată în jurul vârstei de 20 de ani. După această vârstă, fertilitatea scade treptat, intrând în declin în special după vârsta de 35 de ani. Până la 40 de ani, șansa unei femei de a rămâne însărcinată este mai mică de 5%. Femeile nu rămân fertile până la menopauză. Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, dar majoritatea femeilor rămân foarte greu însărcinate dacă au peste 35 de ani. Aceste procente sunt valabile atât pentru concepția naturală, cât și pentru obținerea sarcinile concepute prin tratamente de reproducere asistată cum este FIV (fertilizare in vitro). Deși poveștile din mass-media îi pot face pe mulți să creadă că vor deveni părinți dacă urmează un tratament de fertilitate, cum este FIV, specialiștii atrag atenția că vârsta unei femei afectează ratele de succes ale tratamentelor de infertilitate.
Totodată, sarcina la 35 de ani este din ce în ce mai greu de obținut, iar dacă asta se întâmplă, o mare parte dintre femei se confruntă cu avorturi, din cauza calității scăzute a ovocitelor. Prin urmare, vârsta unei femei este cel mai precis test al calității ovocitelor. O schimbare importantă a calității ouălor este frecvența anomaliilor genetice.
Spre deosebire de declinul precoce al fertilității observat la femei, scăderea caracteristicilor spermatozoizilor la un bărbat apare mult mai târziu. Calitatea spermatozoizilor se deteriorează oarecum pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, dar în general nu devine o problemă înainte ca un bărbat să aibă 60 de ani. Nu există o vârstă maximă la care un bărbat poate să devină tată. Pe măsură ce îmbătrânesc, morfologia spermei (forma) și motilitatea spermatozoizilor (capacitatea de a se deplasa către un ovul) scad continuu între 20 și 80 de ani, spun specialiștii. În plus, există un risc ușor mai mare de defecte ale genelor în spermatozoizii lor. Bărbații care îmbătrânesc pot dezvolta afecțiuni care le afectează negativ funcția sexuală și reproductivă. Nu toți bărbații suferă modificări semnificative ale funcționării reproductive sau sexuale odată cu înaintarea în vârstă, atrag atenția specialiștii.
Sursa: doc.ro, foto simbol: testulbarza.ro