Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

De ce este important să mesteci corect alimentele

De ce este important să mesteci corect alimentele

Mestecarea alimentelor este o activitate aparent banală și pe care o ignori uneori, dar are o importanță crucială pentru sănătatea ta. Digestia începe în cavitatea orală, de la prima mușcătură, iar felul în care mesteci hrana îți poate afecta nu doar sistemul digestiv, ci și dantura și starea generală de sănătate.

De altfel, ca să te asiguri că mesteci corect alimentele, ai nevoie de o dantură completă,  sănătoasă și perfect funcțională, fără de care acest proces nu poate fi realizat corespunzător. Din acest motiv, mestecatul alimentelor poate fi o adevărată problemă dacă te afli în situația în care ai dinți lipsă sau mușcătura nu este una corectă. În acest caz, ai nevoie de o dantură fixă sau de alte tratamente stomatologice care să te ajute să-ți recapeți sănătatea orală. Pentru înlocuirea dinților lipsă prin implanturi, intervenția este rapidă și te ajută să ai din nou o dantură fixă, funcțională și frumoasă, în cel mai scurt timp. 

Dar care sunt totuși motivele pentru care este important să mesteci corect alimentele? Printre cele mai reprezentative se numără următoarele:

Ajută la o mai bună absorbție a nutrienților de către organism

Conform healthline, hrana trebuie mestecată de aproximativ 32 de ori pentru a putea fi bine digerată. Atunci când alimentele sunt bine măcinate și amestecate cu saliva, organismul tău absoarbe cea mai mare cantitate de nutrienți. Pe de altă parte, mestecarea insuficientă sau înghițirea rapidă a mâncării îți poate afecta procesul de digestie. Alimentele care nu sunt suficient de fărâmițate sau amestecate cu saliva în timpul mestecării pot provoca disconfort abdominal, indigestie și pot reduce capacitatea organismului de a absorbi nutrienții necesari.

Reduce apariția afecțiunilor dentare

Atunci când mesteci hrana suficient de mult, secreția ridicată de salivă ajută la eliminarea resturilor alimentare din cavitatea bucală și reduce astfel formarea plăcii bacteriene. De asemenea, mestecarea corectă și mai îndelungată a alimentelor poate diminua riscul de apariție a cariilor dentare prin reducerea cantității de acid care ajunge în cavitatea orală, din cauza refluxului gastroesofagian. În plus, aceasta contribuie și la prevenirea altor afecțiuni orale, cum ar fi eroziunea smalțului dentar, sensibilitatea dentară și gingivita prin reducerea cantității de murdărie și placă bacteriană din cavitatea bucală.

Contribuie la scăderea în greutate

Un alt beneficiu al mestecării corecte este că te poate ajuta să controlezi mai bine cantitatea de alimente consumate și să pierzi în greutate. Mestecarea îndelungată a alimentelor, fără grabă,  permite instalarea senzației de sațietate, poate reduce pofta de mâncare, iar consumul de alimente mai mic și mai lent duce la scăderea în greutate.

Ei bine, mestecarea corectă a alimentelor este esențială pentru sănătatea ta și poate aduce numeroase beneficii, de la menținerea unei danturi sănătoase, până la reducerea riscului de probleme digestive și pierderea în greutate. Așadar, acordă mai multă atenție felului în care mesteci hrana și să începi să te bucuri mai mult de avantajele pe care le presupune o masă savuroasă, care nu este luată pe grabă!

Sursa: clicksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate