Specialist urologie-andrologie despre cele mai des întâlnite cauze ale infertilităţii la bărbaţi

Specialist urologie-andrologie despre cele mai des întâlnite cauze ale infertilităţii la bărbaţi

Infertilitatea masculină reprezintă o problemă care reduce semnificativ şansele de concepere a unui copil. Potrivit statisticilor, 13 din 100 de cupluri nu reuşesc să conceapă, iar peste o treime din cazuri sunt atribuite infertilităţii masculine. Fumatul, stresul, regimul bazat de alimente nesănătoase şi odihna insuficientă sunt doar câţiva dintre factorii care reduc şansele obţinerii unei sarcini a partenerei.

Medicul Konstantinos Vakalidis, specialist Urologie-Andrologie, ne-a acordat câteva informaţii preţioase referitoare la calitatea spermei și infertilitatea masculină în general.

Infertilitatea masculină nu are simptome

„Varicocelul, azoospermia, inflamările sistemului de reproducere şi infertilitatea idiopatică (de cauză necunoscută, dar în cel mai mic procent) sunt cele mai des întâlnite cauze ale infertilităţii la bărbaţi. De cele mai multe ori, fertilitatea masculină scăzută nu prezintă simptome, starea de fapt fiind constatată odată cu prima analiză a materialului seminal”, spune dr. Vakalidis.

Aşadar, este bine să le spunem domnilor că problemele lor de infertilitate sunt uşor de diagnosticat. 

„Spre deosebire de femei, la care problemele sunt investigate prin analize mai complexe şi unele dintre ele chiar invazive, la bărbaţi se poate pune un diagnostic clar în urma unei simple spermograme.

Recoltarea de spermă în acest scop este complet neinvazivă şi nedureroasă, aşa că nu ar trebui ca bărbaţii să se teamă de acest lucru.

Spermograma este primul pas, apoi, în funcţie de istoricul pacientului şi de eventualele probleme apărute, mai poate fi vorba despre tot felul de analize: culturi pentru diferite tipuri de microorganisme, analize hormonale, biochimice şi imunologice, dacă mergem mai în profunzime poate fi vorba despre un control genetic şi investigaţii imagistice”, adaugă specialistul.

Calitatea spermei – multor bărbaţi le este ruşine să meargă la medic

„Aşa cum în cazul femeilor este important să meargă la un specialist în probleme de infertilitate, nu la orice medic ginecolog, acelaşi lucru este valabil şi în cazul bărbaţilor. Este important să meargă la un specialist în probleme de infertilitate masculină. Şi este important să vină la consultaţie ambii parteneri ai cuplului care îşi doreşte să aibă copii”, afirmă dr. Vakalidis.

„Când e bine să consulte cuplul un medic? Dacă, timp de un an, cuplul nu obţine o sarcină pe cale naturală, atunci trebuie să consulte un medic specialist”, răspunde specialistul.

Cum poate fi prevenită infertilitatea masculină

„O altă cauză posibilă a infertilităţii masculine este stresul social, cu tot ce presupune el: fumatul, dieta inadecvată, sedentarismul. Dacă ne îmbunătăţim calitatea vieţii eliminând aceşti factori, atunci există posibilitatea îmbunătăţirii spermogramei.

Rezultatele se văd însă în timp, nu imediat  ce luăm decizia de schimbare a stilului de viaţă. Starea bună de sănătate a bărbaţilor se vede în spermogramă”, susține dr. Vakalidis.

În ultima vreme există o creştere a cazurilor de infertilitate masculină şi aceasta este cauzată în special de faptul că în zilele noastre cuplurile îşi doresc o sarcină la vârste din ce în ce mai înaintate, iar calitatea spermei se degradează odată cu înaintarea în vârstă, din pricina factorilor de mediu şi sociali”, adaugă medicul.

- Să înţelegem din asta că şi la bărbaţi este importantă vârsta la care concep un copil, nu numai la femei…

Nu este la fel de importantă ca la femei, e adevărat. Dar ultimele studii ne arată că situaţia bărbaţilor în această privinţă s-a schimbat mult. Înainte, când stilul de viaţă era cu totul altul, nu era o problemă ca bărbaţii să aibă copii şi la 60-70 de ani.

Azi, nu mai este la fel de valabil acest lucru. Chiar dacă produce material genetic, este importantă şi calitatea acestuia, de aceea este bine ca bărbaţii să încerce să aibă copii până la 40 de ani. Dar ce trebuie să rețină toată lumea este că problemele de infertilitate masculină se tratează în foarte multe dintre cazuri. Există acum soluţii medicale pentru majoritatea problemelor de acest gen, important este să se prezinte la medicul specialist pentru un tratament corect”, afirmă medicul.

Dacă ți s-a părut util și interesant acest material, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte materiale la fel de captivante!

Sursa: csid.ro, foto simbol: slideplayer.com

 

Adaugă comentariu