Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Cele mai frecvente cauze ale trezirilor nocturne – de la normalitate la îngrijorare

Cele mai frecvente cauze ale trezirilor nocturne – de la normalitate la îngrijorare

Aproape toată lumea se trezește noaptea în anumite momente din viață. Pentru cele mai multe persoane, trezirea nocturnă este temporară și de scurtă durată, ca de exemplu, nevoia de a urina noaptea după consumarea unei cantități mai mari de lichide înainte de culcare. Alte cauze ale trezirilor nocturne includ consumul de cafeină sau alcool seara, un mediu necorespunzător pentru somn, o tulburare de somn sau o altă condiție medicală.

În general, un adult are nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte pentru o stare generală de bine. Somnul insuficient, produs prin diminuarea orelor de somn sau atunci când calitatea somnului este alterată, poate determina apariția unor probleme semnificative pentru sănătate, inclusiv alterarea funcției cognitive.

Cele mai frecvente cauze ale trezirilor nocturne:

1. Consumul de băuturi cofeinizate, alcool, băuturi energizante 

Consumul de băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola, alcoolul, ceaiul negru sau băuturile energizante în exces și/sau în a doua parte a zilei se poate asocia cu insomnie, treziri nocturne și afectarea calității somnului.


Se recomandă consumul în prima parte a zilei și diminuarea cantității ingerate. 

2. Supraîncălzirea

Trezirea pe timpul nopții se poate produce datorită unei temperaturi ambientale crescute sau datorită transpirațiilor nocturne. În cazul unei temperaturi ambientale crescute în casa/dormitor, se recomandă aerisirea spațiului respectiv, utilizarea aparatelor de aer condiționat sau ventilatoarelor, evitarea acoperirii cu pături groase.

3. Zgomotul și utilizarea dispozitivelor electronice

Conform organizațiilor internaționale de specialitate, zgomotul și privitul la ecranele dispozitivelor moderne (de exemplu calculator, telefon, etc), inclusiv televizor, pot produce probleme de tipul scăderii producției de melatonina de către organism cu afectarea ceasului biologic. Acesta determină dificultăți de somn și chiar treziri în timpul nopții. În acest caz se recomandă închiderea dispozitivelor electronice cu 30 de minute până la 2 ore înainte de culcare. 

4. Insomnia

Insomnia este o condiție care ține pacientul treaz în timpul nopții. Se asociază cu oboseala pe timpul zilei, dificultăți de concentrare, anxietate și depresie. 
Evitarea meselor abundente înainte de culcare, a alimentelor picante, practicarea meditației și a exercițiilor fizice regulate, evitarea somnului în timpul zilei, sunt recomandări care pot avea efect benefic împotriva insomniei. Dacă insomnia persistă, trebuie consultat medicul pentru diagnostic și recomandări de specialitate.

5. Nicturia (necesitatea de a urina în timpul nopții)

Nevoia imperioasă de a urina este o cauză a trezitului nocturn. Ea poate să apară ca urmare a consumului mare de lichide înainte de culcare, însă poate fi asociată și altor condiții, precum: sarcina, mărirea în dimensiuni a prostatei, diabetul, consumul de anumite medicamente. 
În cazul în care nicturia persistă și nu este produsă de un consum mai mare de lichide seara sau de sarcină, trebuie consultat medicul pentru recomandări și investigații de specialitate.

6. Anxietatea și depresia

Anxietatea și depresia pot fi cauze ale trezirilor nocturne / insomniei. Și reversul este corect, insomnia poate determina oricare dintre aceste condiții. O persoană care nu se poate odihni noaptea pentru că se simte anxioasă sau depresivă, trebuie să se adreseze medicului pentru un consult de specialitate. Muzica de relaxare, activitatea fizică regulată, reducerea volumului de muncă, meditația, crearea unui mediu calm și relaxant înainte de culcare, pot ajuta la diminuarea anxietății și depresiei.

7. Apneea în somn

Apneea (oprirea respirației) în timpul somnului este o cauză frecventă a trezirii în timpul nopții. Persoana care suferă de apnee în somn se trezește de mai multe ori în noapte. Uneori, aceste treziri nu sunt conștientizate de pacienți, în schimb aceștia vor prezenta dureri de cap dimineața, oboseală și dificultăți de concentrare în cursul zilei. Persoanele care suferă de apnee în somn, trebuie să se adreseze medicului pentru un control de specialitate și tratament corespunzător.

Condiții medicale ale căror simptome se înrăutățesc noaptea:

  • Durerea, în special din artrite, cancer, insuficiență cardiacă. 
  • Afectarea respirației produsă de astm, bronșite, alte afecțiuni pulmonare.
  • Probleme digestive, în special durere și tuse produse de refluxul gastric acid sau simptome ale colonului iritabil.
  • Hormonii – femeile se trezesc frecvent în timpul nopții în timpul ciclului menstrual sau la menopauză. Bufeurile și transpirațiile nocturne pot fi cauza trezirilor nocturne.
  • Afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv Alzheimer și boala Parkinson.

Medicația administrată pentru aceste afecțiuni poate, de asemenea, afecta somnul: beta-blocante, antidepresive, medicamente pentru ADHD, decongestionante, medicamente inhalatorii pe bază de corticosteroizi.

O persoană care suferă de treziri nocturne repetate, cu impact asupra calității vieții, trebuie să consulte medicul pentru investigații, tratament și recomandări de specialitate. 

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate