Masajul în primul an de viață a copilului – mituri demontate de medic neurolog-pediatru
- 2020-07-13
- 35295
Medicul neurolog-pediatru, Andrei Bunduchi menționează că experiența sa și toate studiile medicale moderne se rezumă la cuvintele vestitului doctor Komarovski: Din masajul care se efectuează în primul an de viață, de obicei de câștigat ($$$) are doar cel care face masajul!
Masajul este o temă des discutată de mamele cu copii de până la un an: când e momentul oportun pentru începerea masajului? Fiecare copil are nevoie de masaj pediatric?
Am să încerc să vă răspund pe rând:
1. Efectuarea masajului la copii în primul an de viață NU este obligatoriu! Niciodată nu a fost obligatoriu în nici o țară civilizată. Oare noi, generația de părinți tineri sau părinții noștri au beneficiat de acest masaj minune? NU!
2. Hipertonusul (mușchi încordați) – este o stare fiziologică normală pentru toți copiii născuți sănătoși din momentul nașterii până la 2-3 luni, chiar pot să afirm din propria experiență, în unele cazuri această hipertonie se menține și până la 4 luni și NU reprezintă un motiv pentru a iniția masajul!
Mit spulberat: Dacă nu faci masaj unui copil în primele luni de viață s-ar putea ca el să aibă probleme cu auzul, vederea, dantura - datorită nealimentării cu sânge și oxigen a creierului și a zonei cervicale.
3. Masajul la un copil sănătos nu are efecte profilactice! Cu alte cuvinte, prin masajul care este efectuat la un copil sănătos – nu previi apariția sau dezvoltarea unor patologii sau boli care ar putea afecta dezvoltarea motorie a acestui copil.
4. Masajul profilactic la copii sănătoși NU contribuie la accelerarea dezvoltării lui! Copilul nu va merge mai repede decât cum este genetic determinat să o facă. Chiar dacă să presupunem că masajul contribuie la accelerarea dezvoltării acestui proces la un copil sănătos (să văd un articol științific de valoare?) de ce să o faci ? Ce câștigați? Va merge cu 1-2 săptămâni mai repede?
5. Masajul are efecte benefice, doar în cazurile în care este absolut NECESAR! Cum ar fi cazurile de boală, patologie a sistemului nervos sau ortopedic: congenitale (de la sau legate de naștere) sau dobândite pe parcursul vieții, iar asta o stabilește exclusiv medicul neurolog sau ortoped.
6. Problema cea mai mare este MODA de face copilului masaj, pentru că vecinul, cumătru au făcut acest lucru, iar copilul meu nu este mai prejos decât al lor! Este o dorință de a fi împăcat cu propria conștiință, precum și de a oferi copiilor noștri tot ce este mai bun, iar banii nu contează! – eu ca părinte sunt total de acord cu această tendință sănătoasă, însă este greșită din punct de vedere medical!
– Mesajul meu este : NU FORȚAȚI NOTA! FIȚI CORECT INFORMAȚI.
Cu respect, Andrei Bunduchi, medic neurolog-pediatru
Sursa: doctorulmeu.md; foto: totuldespremame.ro