Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Bărbații despre sarcină și naștere. Dan Pânzaru, soțul Victoriei Cocieru, povestește cum e să fii tată în SUA

Bărbații despre sarcină și naștere. Dan Pânzaru, soțul Victoriei Cocieru, povestește cum e să fii tată în SUA

Un alt bărbat, alt tată și alte opinii la aceeași rubrică: Bărbații despre sarcină și naștere. De data aceasta, însă, am ajuns peste ocean, nu că acolo ar fi diferit să fii tată, ci pentru simplitatea unuia dintre ei. Câțiva ani în urmă Kheops spunea multe în Moldova, acum și mai multe în Statele Unite ale Americii, unde Victoria Cocieru, fondatoarea brand-ului, împreună cu soțul ei, Dan Pânzaru, merg de mână spre succes. Dar așa cum ne zice vechea zicală „unde-s mulți puterea crește”, din septembrie 2017 în ajutor le vine Christian, primul copil al cuplului. Și dacă tânăra mămică a fost admirată pe tot parcursul sarcinii, dar și imediat după, puțini cunosc despre sacrificiile tatălui, viziunile și detalii trăite la mii de km distanță de locul care cândva era „acasă” - Moldova.

Știindu-i activi pe plan profesional și dornici de ascensiune și vizibilitate în lumea posibilităților, SUA, multă lume a rămas surprinsă de vestea Victoriei Cocieru că va fi mămică. Dar oare a reușit să îl surprindă la fel de mult și pe Dan, soțul ei?

„Da, să știi că a fost foarte interesant. Victoria îmi făcuse o mică surpriză: procurase ceva haine pentru mine. După ce am probat geaca și blugii, a rămas un chipiu. Marea surpriză era ascunsă acolo - un body alb, micuț - micuț. În acel moment am înțeles cum stau lucrurile, am îmbrățișat-o și m-a anunțat „oficial” că este însărcinată. De fapt, toată lumea știa deja, mai puțin eu! ”, ne povestește râzând acesta.

Au urmat 9 luni de zile de bărbat cu femeie însărcinată acasă. Dacă unii se plâng de capriciile soțiilor din această perioadă ori de anumite „tu trebuie să”, se pare că Dan nu prea a simțit gustul acestora.

„Nu cred în existența anumitor reguli ce ne-ar indica ce trebuie și ce nu trebuie să facem în perioada de sarcină a iubitei, soției. În primul și în primul rând, cred că totul este în funcție de femeie, de la caz la caz. Spre exemplu, se spune că femeile însărcinate au pofte nebune și ziua, și noaptea. Eu unul nu m-am confruntat cu acest „capriciu” delicat. Un lucru e cert, mai ales în această perioadă, au nevoie de o susținere sporită, încurajare și ajutor. După mine, să ai acasă o soție însărcinată este o grijă în plus, un motiv în plus, o fericire în plus, până la urmă încă un membru nou în familie”.

Victoria este adepta unui mod sănătos de viață, sportul fiind mai mult decât o parte din viața ei, probabil și datorită acestui fapt, sarcina a decurs ușor. Cu toate acestea a fost și un moment mai complicat, care, deși a trecut, în mintea lui Dan încă mai persistă, or, grija față de femeia iubită explică tot.

„Țin minte ceva și nu cred că voi putea uita asta: Victoria a fost răcită vreo 10-12 zile și poate răceală e puțin zis…o tuse acută, care era din 5 în 5 secunde! Încercam să o ajut cu tot ce pot și ce nu pot, dar fără rost. Perioada aia sunt sigur că nu o voi uita niciodată. A fost greu, în unele momente foarte greu, până la urmă am reușit să scăpam și de această problemă”.

Și a urmat experiența ce cu adevărat nu se uită, ci se păstrează involuntar în mintea părinților.

„Eu am ieșit din camera de naștere la ora 21.00, ca la 21.29 să mă sune Victoria și să-mi zică că a născut. A fost incredibil și nu puteam crede. Inițial bănuiam că ceasul meu s-a oprit, dar nu! Trecuse 29 de minute, iar eu eram mai fericit ca niciodată și abia așteptam să-l văd pe micuțul nostru. Eram gata să mișc munți în acel moment, dar Victoria nu voia decât să-i cumpăr fructe și sucuri, cât mai multe. După vreo 30 de minute, am intrat în camera de naștere. Parcă nu se întâmplase nimic, doar că venise el pe lume, fiul nostru”.

Era 28 septembrie 2017, dar emoțiile la prima atingere dintre tătic și băiețel nu pot fi redate prin cuvinte nici azi, cât de mult nu am insista noi. „Țineam în brațe un pui de om, micuț și foarte fraged, să știi că nu plângea! Acele emoții trebuie să le trăiești ca să înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta. Cât de mult aș încerca să descriu ce am trăit atunci, nu voi putea!”

Deși nu au experiența nașterii unui copil în Moldova, chiar și așa diferențele s-au simțit considerabil, ne spune tăticul.

„Să fim realiști, este o diferență enormă, în Moldova fără bani nu îți face nimeni nimic, din păcate. Aici Victoria avea și are asigurare gratuită din partea statului. Diferența cea mare constă în atitudinea medicilor față de pacient. Am avut impresia că suntem importanți, indiferent cine ești și de unde. Ne tratează cu maximă seriozitate și respect, ceea ce foarte mult contează.

Condițiile în care își petrec acele câteva zile femeile de până și după naștere sunt foarte bune: ești întrebat ce vrei să mănânci, o curățenie ideală în camera de naștere și cea de după. Da, o chestie foarte importantă ar mai fi: copilul nu a fost luat nici o clipă de lângă mamă. Mai mult, i-a fost setat o brățară cu GPS, toate testele au fost efectuate în fața mamei, iar doctorii vin ei la tine și nu invers”.

A fi tată în Moldova vs a fi tată în SUA?

„Nici o diferență! Ești tată peste tot, oriunde în lume te-ai afla. Grijile sunt aceleași, emoțiile sunt aceleași, dorul este același!”

Un cuplu admirat, o tânără mămică cu forme de invidiat, un brand de succes, iar de câteva luni, micuțul Christian le aduce și altfel de provocări. Nu este ușor, dar se pare că ajutorul cel mare vine tot din Moldova.

Ar fi fost mult mai complicat de trecut peste aceste provocări dacă nu ar fi fost cineva alături de noi. Avem un mare noroc de mama mea, care încă înainte de naștere era aici. Ne oferă un ajutor pe care nu aș putea să-l descriu prin cuvinte și datorită ei putem face față provocărilor cu care ne confruntăm. Ar fi fost foarte greu fără ea, fără ajutorul ei, deci, un mare mulțumesc tot e puțin”.

Tot din Moldova, zeci de mămici au sărit cu comentarii mai puțin pozitive la fotografia Victoriei postată la doar câteva zile după naștere, în care își etala silueta frumoasă și dorința de a reîncepe antrenamentele.

Comentarii vor exista mereu, și la bine, și la mai puțin bine. Unii cu asta se ocupă, pentru că au prea mult timp liber. Victoria face sport de ani de zile, în timpul sarcinii eram un pic îngrijorat din acest punct de vedere, dar atâta timp cât medicul a dat OK-ul, nu văd nici o problemă în asta, ba chiar îndemn femeile să îi urmeze exemplul (acum în funcție de cum decurge sarcina), pentru că sarcina ușoară a fost anume rezultatul sportului, cel puțin așa a fost în cazul nostru. Dacă e să vorbim de perioada de după naștere, iarăși nu e nici cea mai mică problemă. Copilul doarme, de ce sa nu faci ceva util pentru tine? Plus că în acest răstimp, mama e cu el, că doar nu rămâne singur în casă pentru 2-3 ore. Noi avem 2 schimburi: schimbul de noapte îi aparține Victoriei, schimbul de zi - mamei. Când sunt eu acasă, sunt polivalent”.

Da, nu poți ajunge sus fără sacrificii și ei le fac! Tăticul Dan e nevoit să se despartă de cei mai dragi oameni lui pentru o anumită perioadă în fiecare lună, și asta pentru că așa îi cere job-ul.

Legat de Kheops, eu nu fac mare lucru la moment, sunt omul din umbră. Victoria muncește foarte mult pentru ca să fim acolo sus și într-o bună zi noi vom fi acolo. Ce ține de jobul meu, lucrez pe truck (mașina de mare tonaj). Îmi este foarte greu, pentru că sunt departe de ei. Cer poze și video în fiecare zi cu „piciulică”. Pentru mine asta înseamnă sacrificiu, însă părerea mea este că nu ai cum să ajungi acolo sus, dacă ai program de lucru de la 9 la 17. Plus că uit totul atunci când intru în casă și îi văd pe ei sănătoși și zâmbitori”, povestește Dan chiar în momentul când era la depărtare de cei mai scumpi oameni din viața sa.

Cel mai minunat, însă, e că Christian, pe lângă frumusețea moștenită, va crește și un băiat cu valori solide, or, părinții sunt cel mai bun exemplu.

O lecție pe care am învăț-o eu în viață este să poți rămâne simplu. Pentru mine simplitatea rămâne cel mai sofisticat lucru. Sunt sigur că vom avea timp suficient pentru a discuta pe această temă cu micuțul și sunt la fel de sigur că mă va înțelege”.

Bărbații mai puțin sunt întrebați și mai puțin vorbesc despre sarcină, naștere, dar când o fac, ne convingem de fiecare dată, că au ce spune. Și da, un mesaj către mama copilului este binevenit nu doar după nașterea propriu zisă, ci mereu. „În primul rând vreau să-ți mulțumesc pentru că mi-ai dăruit acest îngeraș! Nu a fost ușor, dar tu ai făcut ca totul să fie ușor. Sunt mândru de tine. Te iubesc mult și îți mulțumesc încă o dată!”. A fost mesajul din partea lui Dan către Victoria Cocieru.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate