Festivalul Mamelor 15 noiembrie 2024 – ediție plină de informații utile pentru perioada maternității
- 2024-11-27
- 236
Pe data de 15 noiembrie, revista pentru părinți Odoraș a organizat o nouă ediție a Festivalului Mamelor. La eveniment au fost prezenți mai mulți medici și specialiști în domeniul medical care au prezentat informații interesante, atât pentru mame, cât și pentru viitoare mame. De asemenea, participantele au avut ocazia să pregătească întrebări și să interacționeze cu medicii.
Cea care a deschis acest eveniment, a fost reprezentanta companiei Nestle, Anastasia Sîrbu, medic pediatru, care a vorbit despre prevenirea și tratarea răcelii și gripei. Termenul de „răcealăˮ semnifică o infecție respiratorie acută de origine infecțioasă, care poate afecta copii de toate vârstele. Aceasta se caracterizează prin afectarea tractului respirator și asocierea sindromului de intoxicație. Frecvența episoadelor IRA pe an : Copilul sugar – 4 și mai multe episoade/an; Copil mic - 6-7 și mai multe episoade/an; Copil preșcolar – 5-6 și mai multe episoade/an; Copilul școlar- 4 și mai multe episoade/an; Adultul - 2-4 ori/an. Simptomele răcelii și gripei: Strănut, nas înfundat sau rinoree (care curge); Durerea de gît; Tusea; Dureri de cap și de mușchi; Febră; Conjunctivită. Pentru a trata, este nevoie să respectăm anumite principii, și anume: Respectarea regimului zilei/regim de pat. Alimentaţia suficientă conform vîrstei şi toleranţiei digestive, bogată în vitamine. Hidratarea adecvată a copilului cu remedii inofensive – este încurajată alăptarea mai frecventă sau administrarea unui amestec lactat adaptat, apă plată, compot de fructe. Asigurarea unui comfort de mediu (temperature camerei 20-22°C) și umiditatea de 40-60%. Pentru ameliorarea durerii la deglutiție se recomandă administrarea de lichide calde cu scopul de a calma iritația și inflamația, și de menținere a mucoasei faringelui în stare umedă. Igiena cavităţii bucale (clătituri cu Sol. Bicarbonat de sodiu (Natrii hydrocarbonas) 2%). Febra trebuie combătută doar dacă depășește nivelul de 38-38,5°C și este asociată cu simptome de discomfort al copilului. Nu se insistă pe normalizarea temperaturii corporale. Se consideră eficientă intervenția antipiretică dacă temperatura a scăzut cu 1-1,5°C și starea de confort a copilului s-a ameliorat. Profilaxia nespecifică a IRA: Spălarea pe mâini cu apă şi săpun, igiena personală. Dezinfecţia veselei bolnavului, jucăriilor. Supravegherea persoanelor de contact – 7 zile. Eliminarea factorilor nocivi de mediu: fumatul de către părinţi, aglomeraţiile. Creşterea calităţii îngrijirii bolnavului. Purtarea măştilor de protecție personală.
Reprezentantul companiei Biessen Pharma, Iurie Noroc, medic ORL, a vorbit despre tratamentul afecțiunilor ORL. Problemele ORL sunt prima cauză de consultaţie pentru copii. Înainte de a împlini 6 ani, un copil este afectat în medie de 60 de ori de rinofaringite şi alte infecţii ORL. Statisticile arată că 50% dintre bolile vârstei precoce sunt legate de aparatul respirator superior Incidenţa acestor infecţii scade odată cu înaintarea în vârstă (la vârsta de 10 ani, rata infecţiilor respiratorii scade la 4-5 secvenţe pe an). De ce copiii? Copiii sunt cei mai expuşi. Până la 1 an – au respiraţie exclusiv nazală; conducând astfel la o concentraţie mare de agresori externi în fosele nazale. Căile respiratorii înguste nu permit evacuarea secreţiilor, mai ales că bebeluşii se află în majoritatea timpului în poziţie culcată. Sistemul imunitar nu este suficient dezvoltat Înainte de a recurge la antibiotice, se recomandă controlul febrei, curăţarea cavităţii nazale şi aspirarea mucozităţilor. În acest caz, ne ajută Gama completă de apă de mare Marimer pentru tratamentul și prevenția afecțiunilor respiratoria, dar și aspiratorul nazal Marimer – aliatul perfect și util în igiena năcului la copilași.
Brand Managerul companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre importanța analizelor medicale, punând accent pe depistarea infecțiilor intestinale și parazți. Analizele de laborator sunt un instrument esențial pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor. Aceste teste oferă informații valoroase despre starea de sănătate a micuților și pot ajuta la detectarea timpurie a unor afecțiuni sau anomalii, permițând intervenția medicală promptă. Așa cum infecțiile parazitare au aceleași simptome ca și răceala sau gripa, este absolut necesară investigația la un laborator. Metode de diagnostic a paraziților: Microscopia maselor fecale; Ag specific din m/f; IgG specific din sânge; AND specific din m/f. Iată care sunt unele dintre tipurile de paraziți intestinali și semnele acestora. Oxiuroza (Enterobioza), semne: Prurit perianal slab pînă la insuportabil mai des noaptea; Dereglarea somnului; Copil capricios, plângăreț; Se pierde pofta de mâncare sau se schimbă; Pierderea în greutate; Obosesc rapid; Dureri abdominale, meteorism; Grețuri, vome; Diarei sau constipații. Tratament: Medicamentos, se tratează toată familia și menținerea igienei în casă. Ascaridioza, semne: Slăbiciune generală, transpirație abundentă; Cefalee, dureri musculare și articulare; Febra 38-40*; Tusea uscată, obstructive; Erupții de tip urticaria; Să pierde pofta de mâncare sau se schimbă; Pierderea în greutate, stări deficitare: anemia, reținere în dezvoltare fizică și psihică; Obosesc rapid, copii capricioși, fricoși; Somn dereglat; Dureri abdominale, meteorism; Grețuri, vome; Diarei sau constipații. Tratament: Medicamentos, familia se examinează. Pentru a fi siguri că aveți un copil fără paraziți, este nevoie să faceți o serie de analize medicale. Laboratoarele Synevo oferă o gamă foarte variată de analize pe care le puteți efectua rapid, comod și fără programare. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, împreună cu Synevo.
Reprezentanta companiei Labormed Zentiva, Olga Calmîc, a vorbit despre Gama Eubiotic și beneficiile multiple pe care le are aceasta în sănătatea noastră. 70% din totalul celulelor imune se afla la nivel intestinal, acolo unde se gasește microbiota intestinala. Ea este formata din peste 1000 de tulpini bacteriene rezidente sau tranzitorii, aflate în relație simbiotică cu organismul uman. Aceste bacterii benefice activează prima linie de aparare împotriva agenților patogeni și a toxinelor prin producerea de acizi organici și modificarea ph-ului local, mențin integritatea mucoasei intestinale, contribuie la sinteza unor vitamine și combat procesele inflamatorii intestinale, facilitează absorbtia și biodisponibilitatea mineralelor. Astfel, este foarte important să avem grijă de microbiota noastră. Tocmai de aceea reprezentanta recomandă preparatul Eubiotic, care se folosește în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Pentru o doză mai mare de vitamine, se recomandă Eubiotic IMUNOFLU, care pe lângă bacteriile bune, mai conține și vitamina C, D și Zinc, oferind astfel o schemă mai amplă de tratament.
Fondatoarea școlii de pilates Grape, Lidia Vinogradova, a vorbit despre importanța pilatesului pentru graviduțe, dar și pentru recuperarea post-partum. Pilates-ul este foarte popular printre gravide datorită beneficiilor multiple pe care le oferă. Acesta ajută la îmbunătațirea flexibilității, forței și posturii, reducând în același timp stresul și anxietatea. Exercițiile de pilates sunt concepute pentru a întari mușchii centrali și a îmbunătăți echilibrul. De asemenea, pentru femeile care deja au născut, pilatesul este o alegere potrivită pentru a te recupera, acesta contribuind la întărirea mușchilor abdominali, tratează diastaza și ajută la tonifierea corpului. Pe langă acestea, Lidia a provocat graviduțele să facă o serie de exerciții pentru a le fi mai ușor în momentul când vor fi în travaliu, iar mămicilor fără burtici, aceasta le-a arătat o serie de exerciții pentru a putea avea un corp de invidiat. Totodată, aceasta a oferit exerciții practice în cazul în care mamele se confruntă cu lactostază. Mai multe detalii despre Lidia și școala acesteia de pilates, găsiți în ACEST articol.
La final, reprezentanta magazinului Beauty Mama, Laura Mihailov, a vorbit despre geanta de maternitate și absolut toate detaliile pe care aceasta trebuie să le conțină în dependență că este naștere naturală sau cezariană, referindu-se și la utilitatea tuturor produselor care ar trebuie să se conțină în momentul când pleci la spital. De asemenea, cei de la Beauty Mama, au elaborat și niște broșuri, în parteneriat cu mai multe maternități din Chișinău, așa că, în dependență de maternitate, la ei puteți găsi toate produsele necesare, de care aveți nevoie anume în spitalul în care veți naște dumneavoastră.
La final, mămicile au avut ocazia să câștige cadouri generoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș.
Foto: Sanda Armash