Festivalul Mamelor: Copil cu imunitate puternică - beneficiu mare pentru mamă
- 2023-03-13
- 1220
Pe data de 28 februarie revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat o nouă ediție a Festivalului Mamelor. La eveniment au participat mai mulți medici și reprezentanți ai companiilor farmaceutice, care au abordat teme interesante și utile pentru mămici și viitoare mămici.
Medicul peditru-pneumolog din cadrul spitalului Medpark, Liliana Vișnevschi-Rusnac, a vorbit despre infecțiile virale, pe care mai ales în această perioadă de tranziție de la frig la cald le întâlnim cel mai des, despre greșelile care adesea se comit atunci când se tratează virozele, dar și despre acțiunile pe care le întreprindem. Medicul a vorbit despre febră și importanța acesteia, despre cum depășim mai ușor febra prin metode nemedicamentoase, dar și medicamentoase. Totodată, aceasta a punctat importanța hidratării corespunzătoare și a alimentării echilibrate în sănătatea copiilor. Printre subiectele pe care le-a abordat s-a regăsit și tusea, oferind diferite sfaturi de tratare a acesteia. Infecțiile enterovirale au fost și ele subiect de discuție, mai ales că sunt tot mai frecvent întâlnite, medicul a venit și la acest subiect cu modalitățile de detectare a infecțiilor enerovirale, oferind totodată și sfaturi practice de tratare a acestora. O altă infecție virală a copiilor este varicela, care deseori dă bătăi de cap. În această situație, medicul a venit cu sfaturi de a trece mai ușor peste aceasta cum ar fi: dușurile scurte, pentru a calma disconfortul și carantina, care i-ar oferi copilului protecție. În discursul său, medicul a vorbit despre antivirale și importnața lor, despre tipurile acestora, dar și în ce cazuri este nevoie să le folosim pentru a avea o sănătate cât mai bună. Copilul este o fință plăpândă și sensibilă, de asta atunci când este necesară o vizită la medic, trebuie să abordăm cu maximă atenție modalitatea în care îi comunicăm acest lucru. De aceea ca să îl familiarizăm cu tot ce înseamnă vizita la doctor, medicul ne-a oferit câteva sugestii cum ar fi: Comunicăm calm cu referire la vizita la medic; Jocuri de roluri în familie: copilul e medicul familiei; Jucării tematice - halat, fonendoscop etc; Vizite unice de scurtă durată, în afara epidoadelor de boală; Programăm vizitele planice, luând în considerație regimul de somn/veghe al copilului mic.
Medicul chirurg-pediatru din cadrul spitalului Medpark, Maria Bejireanu, a vorbit despre cauzele durerilor abdominale printre care se numără: Apendicita acută care se caracterizează prin iritația, inflamația și infecția apendicelui cecal (un „tub” ce este atașat intestinului, în partea dreaptă), despre simptomele pe care ar trebui să le simțim atunci când apendicita este în stare gravă și totodată despre tratamentul acesteia care nu poate să fie medicamentos, ci doar intervenție chirurgicală. Medicul a mai vorbit și despre Invaginația intestinală, care este o telescopare a unei anse a intestinului subțire în altă ansă. O parte a intestinului (subțire sau gros) pătrunde în altă parte a intestinului. Asta înseamnă că partea superioară a intestinului subțire se contractă, iar cea inferioară – se dilată, astfel că intestinul subțire pătrunde în cel gros (se telescopează), formând un nod- capul invaginatului, punctând și vârsta în care e cel mai frecvent întâlnită. Totodată vorbit despre simptome și tratament. Un alt subiect din discursul medicului a fost Diverticul Meckel care este o anomalie a tractului gastrointestinal manifestata prin prezenta unei prelungiri in portiunea terminala a intestinului subtire, in apropiere de jonctiunea cu colonel, menționând și simptomele, diagnosticarea și metodele de tratament. De asemenea, printre subiectele abordate s-a numărat și Infecția Urinară cu tot spectrul de cauze, simptome, dar și metode de tratament. Constipația, este și ea o cauză a durerilor abdominale, pe care medicul de asemenea a abordat-o din mai multe perspective, oferind soluții pentru a o depăși. Ultimul subiect pe care l-a abordat medicul este Apoplexia Ovariană care este o ruptură a foliculului, chistei foliculare, chistei luteale sau a stromei ovariene acompaniată de hemoragie intrachistică sau în cavitatea abdominală.
Următoarea invitată a fost medicul pediatru-alergolog, Stasii Ecaterina, care a vorbit despre febra la copii, punctând care pot fi cauzele de declanșare a febrei, menționând totodată și de tipurile de febră în dependență de cum se manifestă acestea, respectiv există febră acută, care este febra de durată redusă și febră cronică, când depășește 14 zile. Medicul a venit cu tips-uri despre cum măsurăm corect febra și când este deja necesar să facem o vizită la medic. Aceasta a venit cu metode de tratament medicamentoase, analizându-le și descriindu-le pas cu pas, pentru o mai bună înțelegere. Totuși pentru a spori efectul unui tratament trebuie să: Hidrateazi copilul din abundență; Fii atent la semnele deshidratării: piele uscată, letargie, iritabilitate; Hrănește-l dacă are poftă de mâncare; Supraveghează-l constant pe timpul nopții; Ține-l acasă (învoiește-l de la grădiniță sau școală); Asigură-te că se odihnește sufficient; Îmbracă-l în haine ușoare, subțiri, din bumbac; Administrează-i antipiretice pentru a-i reduce disconfortul, sunt câteva din recomandările medicului. De asemenea alimentația rațională și sporirea imunității reprezintă unicile soluții realizabile și practice. Componentele cu valori semnificative în imunitatea copilului sunt oligozaharidele – componente ale laptelui matern care au un rol esențial în imunitatea copilului. NAN SUPREMEPRO cu 5 oligozaharide de la Nestle, oferă copilului o imunitate sporită și protecția față de infecții, este un suport nutrițional pentru copii în caz de insuficiența sau absența laptelui matern. Acesta este un complex din 5 Oligozaharide ale LM, protejază microbiota sănătoasă și selectiv și elimină microflora patogenă. SUPREMEPRO este un probiotic cu Lactobacteria Reuteri care formează microflora intestinală sănătoasă și un răspuns imun corect este o proteină optipro hipoalergică și ușor se asimilează!
Invitata specială a serii a fost Pelipetchii Tatiana, mămică de tripleți și blogger. Tatiana le-a oferit mămicilor diferite sfaturi de îngrijire a copiilor în perioada când aceștia sunt răciți, din propria sa experiență, din ceea ce ea singură a încercat. Totodată a vorbit și despre experiența maternității, despre greutăți și obstacole, dar și despre momentele frumoase alături de tripleți și de cel de-al patrulea copil al familiei lor.
După o scurtă pauză în care mămicile au avut timp să discute cu medicii, să analizeze produsele prezentate de companiile farmaceutice, în scenă a urcat un grup de copii care au destins atmosfera și au oferit o doză de drăgălășenie prin dansul pe care l-au prezentat. De asemenea conducătoarea lor, Maria Frunză, ne-a povestit despre activitatea sa în calitate de coregraf și a felicitat participantele cu venirea primăverii.
Următoarea invitată a fost reprezentanta companiei Vinamex, Tatiana Cebotari, medic obstetrician-ginecolog, care a desfășurat tema: Infecțiie virale și sarcina, explicând felurile de infecții virale, care sunt metodele de transmitere a unei infecții virale și care sunt metodele de protecție, dar și de tratament. Recomandat ar fi să ne întărim sistemul imunitar prin diferite modalități urmând câteva sfaturi: evitarea stresului; practicarea sportului, somnul suficient, consumul corespunzător de apă și o alimentație sănătoasă. După cum a menționat medicul, infecțiile sunt de mai multe tipuri, infecții respiratorii, infecții fecal-orale și infecții sexuale/sanguine. Pentru a ne protaja de diferite infecții ne vine în ajutor VIUSID de la compania Vinamex care este un preparat nutrițional de tip ortomolecular cu proprietăți antivirale, imunomodulatoare și hepato-protectoare special conceput pentru a îmbunătăți, într-un mod cât mai fiziologic – răspunsul imunitar al organismului. Iar în cazul infecțiilor sexuale vine în ajutor Epigen Gel, destinat tratamentului si profilaxiei eruptiilor herpetice (hsv i si II), tratamentul leziunilor genitale produse de virusul papilloma atat in cazurile usoare cat si in cele care necesita si alte tipuri de interventie. Se poate administra profilactic dupa fiecare contact sexual la persoanele cunoscute cu recidive herpetice genitale. Reduce puternic pruritul genital și alte senzatii de disconfort genital produse de diverse afectiuni sau activitati.
Următoarea invitată a fost Rimma Crețu, managerul companiei farmaceutice Alphen Pharma, care a vorbit despre tuse și în special, despre tuse la copii. Aceasta a enumerat cauzele tusei printer care: Infecții( tuse postinfecțioasă) a căilor respiratorii superioare și inferioare; Rinoreie postnazală; Astm bronșic; Bronșită cronică; Corp străin (inhalare, obstrucție); Reflux gastro-esofagian cu aspirații. Perioada în care ne aflăm este carcaterizată de răceli, iar atunci când dorim să tratăm tusea este necesar să depistam dacă aceasta este umedă sau uscată. Dar ce facem atunci când nu putem să depistăm? Soluția este simplă, mangerul companiei farmaceutice recomandă Prospan - Produs original german pe bază de extract uscat standardizat, patentat de iederă, conceput pentru a trata orice tip de tuse din bolile infecțioase și inflamatorii ale căilor respiratorii superioare și inferioare, cu efect bronhodilatator, mucolitic, antitusiv și antiinflamator pentru intreaga familie din prima zi de viata! Eficiența produsului Prospan, este demonstrată în practica doctorilor pediatri din Germania, astfel este cel mai recomandat produs natural în tratamentul tusei la copii.
Răceala la copii, cauze, manifestări și opțiuni de tratament a fost tema abordată de Alexandru Covali, reprezentantul companiei Sperco. Răceala este o infecție virală contagioasă a căilor respiratorii superioare. Există peste 200 de virusuri ce o pot provoca, dar cel mai adesea responsabile de apariția acestei infecții sunt rinovirusurile, enterovirusurile. Copiii sunt mai expuși riscului de a răci decât adulții. Un adult răcește în medie, de 2 - 4 ori pe an, bebelușii și copiii cu vârsta până în 2 ani pot avea până la 8 - 10 răceli pe an. Un motiv de ce copilul răcește atât de des este că nu a avut ocazia să-și dezvolte imunitatea față de virușii care pot provoca această infecție, un alt motiv este că nu au învățat ce trebuie să facă pentru a preveni transmiterea infecțiilor: nu se spală corect pe mâini, tușesc fără a-și acoperi gura și nasul, ating alți copii după ce s-au șters cu mâna la năsuc etc. Pentru menținerea forței copilului este necesară energia L-carnitinei. L-Carnitina este un aminoacid care se sintetizează în organism la nivel renal si hepatic. Cardonat Baby poate fi recomandat în stări însoțite de deficitul de L-carnitină. În perioada de restabilire după boli, în deficit de masă corporală, în caz de suprasolicitate fizică și mentală, în caz de lipsă a poftei de mâncare și în insuficiență de proteine animale în dietă.
Product-Managerul companiei VitaPharm, Rodica Corlat, a vorbit despre imunitatea la copii, prezentând de asemenea, cauzele răcelilor și cum de obicei acestea se transmit în rândurile micuților. Carențele de vitamine în organism, pot fi o problmeă majoră mai ales pentru copii, în procesul lor de creștere, dezvoltare și mai ales în menținerea imunității, de asta compania VitaPharm recomandă, ZINCIMMUN pentru a se lupta eficient cu deficiturile imunitare. Datorită combinației de Zinc, vitamina C, D3, ZINCIMMUN crește eficiența sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bactetriilor. Se recomandă pentru: Menținerea funcționării normale a sistemului imunitar; Echilibrarea funcției și fortificarea sistemului imunitar în sezonul rece și gripal; Ameliorarea simptomelor răcelii (în inflamații ale căilor respiratorii superioare); Reducerea duratei de convalescență în gripă și răceală; Înlăturarea simptomelor diareei asociată cu malabsorbția intestinală sau abuz de laxative. Preparatul are și o mulțime de beneficii precum protejarea organismului de înpotriva infecțiilor virale și bacteriene, de asemenea nu conține coloranți, conservanți sau aromatizatori artificiali, fiind totodată bine tolerat de copii, datorită gustului bun.
Așa cum va obișnuit Revista Odoraș, tombola este un element care nu lipsește din cadrul evenimentelor noastre. Participantele au avut ocazia să primească diferite cadouri de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș. Următorul eveniment va avea loc pe data de 15 martie 2023, intrarea este gratis, trebuie doar să vă înregistrați aici: https://forms.gle/G6pDM5hsV8JNUqXa6 .
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa