Primul Festival al Mamelor în orașul Călărași
- 2024-11-28
- 265
Revista pentru părinți Odoraș, a organizat pe data de 22 noiembrie, pentru prima dată Festivalul Mamelor în orașul Călărași. La eveniment au participat peste 30 de mămici și viitoare mămici, care au avut ocazia să asculte sfaturile medicilor și reprezentanților companiilor farmaceutice și cosmetice din țară.
Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta compniei Nestle, Irina Triboi, medic pediatru, care a vorbit despre beneficiile alăptării la sân. Laptele matern reprezintă hrana ideală pentru bebeluși. Latele matern este cea mai bună sursă de proteine, glucide, grăsimi, dar și imunoglobuline, vitamine și microelemente adică tot ce are nevoie nou-născutul pentru a crește sănătos. Laptele matern își schimbă compoziția pentru a-i asigura nou- născutului nutrienții necesari creșterii: În primele zile dupa nastere laptele matern este numit Colostru. Este galbui și produs în volum mic, are continut mic de grasimi dar mare de proteine pentru a ajuta bebelușul să crească; După aproximativ trei-cinci zile de la începutul alăptării apare laptele de tranziție. Compozitia nutritiva devine treptat asemanatoare laptelui matur, iar cantitatea crește; Laptele matur (la doua saptamani dupa naștere) este laptele propriu-zis care asigură copilul cu toate elementele necesare unei creșteri armonioase. Alăptarea la sân aduce multiple beneficii esențiale pentru copil, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acestea includ: Beneficii nutriționale - compoziție perfectă pentru nevoile bebelușului: Laptele matern conține toți nutrienții esențiali (proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale) în proporții ideale pentru creștere și dezvoltare. Ușor de digerat: Enzimele naturale ajută digestia și reduc riscul de constipație și colici. Anticorpi naturali: Laptele matern furnizează imunoglobuline (în special IgA), care ajută la protejarea copilului împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Microbiom sănătos: Ajută la dezvoltarea unui microbiom intestinal sănătos, esențial pentru imunitate. Infecții mai rare: Bebelușii alăptați au un risc mai mic de otite, infecții respiratorii și gastrointestinale. Reducerea riscului de boli cronice: Alăptarea este asociată cu un risc mai mic de obezitate, diabet de tip 1 și 2, precum și boli cardiovasculare mai târziu în viață și multe alte beneficii. Totuși, pe lângă copilaș, alăptarea are și o serie de beneficia pentru mama cum ar fi: Promovează recuperarea postpartum Alăptarea stimulează eliberarea de oxitocină, un hormon care ajută uterul să revină mai repede la dimensiunea normală și reduce riscul de sângerări postpartum. Scăderea în greutate: Alăptarea arde aproximativ 300-500 de calorii pe zi, contribuind la pierderea kilogramelor accumulate în timpul sarcinii. Reducerea riscului de boli: Studiile arată că alăptarea pe termen lung reduce riscul de cancer de sân și ovarian. Scade riscul de osteoporoză în postmenopauză și al unor boli cardiovasculare. Alăptarea asigură o legătură foarte puternică dintre cop. il și mamă, care îi însoțește pe tot parcursul vieții
Reprezentanta Clinii Sante, Corina Popovschi, a vorbit despre analizele esențiale pentru mama și copil în sezonul rece. În sezonul rece, afecțiunile respiratorii sunt frecvente, în special la copii și femei însărcinate. Diagnosticarea corectă este esențială pentru a preveni tratamentele inutile, în special administrarea de antibiotice. Astfel, specialista ne recomandă pachetul de analize „Respir-Detect” de la Clinica Sante, care ajută la evaluarea detaliată și diferențiată a acestor afecțiuni. Astfel, acest pachet include hemoleucograma completă, care ajută la detectarea infecțiilor bacteriene și virale; exudatul faringian, care ajută la identificarea bacteriilor și fungilor; exudatul nazal, esențial pentru a diferenția între infecțiile sinusale bacteriene și cele virale sau alergice; IgE seric, care sjută la diferențierea infecțiilor virale de racțiile alergice care pot prezenta simptome similare; VSH, care indică inflamațiile din corp și proteina C reactive, care ne poate indica dacă există un process inflamator.
Reprezentanta companiei Polpharma, Alina Rîbac, a vorbit despre menținerea sănătății prin buna funcționare a sistemului imunitar. Imunitatea este însușirea organismului de a opune rezistență în fața unor agenți patogeni și factori dăunători, pentru menținerea sănătății. Imunitatea este de două tipuri, înnăscută (determinate genetic) și dobândită. Stilul de viață sănătos, vaccinarea și suplimentele alimentare sunt cele care contribuie semnificativ la întârirea sistemului imunitar. Intestinul, este cel mai mare organ imunitar. De aceea, o microflora normală este esențială pentru reglarea imunității, eliminarea toxinelor, sinteza vitaminelor, metabolismul acizilor grași, schimbul de căldură, ș.a. Pentru o microflora sănătoasă, reprezentanta a recomandat produsul Acidolac – un preparat care conține atât probiotice, cât și prebiotice, care completează flora bacteriană a tractului gastro-intestinal. Cui i se recoamndă: Copiii în primul an de viață, care sunt alimentați cu hrană artificială și mixtă; Copiii care suferă de infecții respiratorii virale și bacteriene frecvente; În tratamentul complex al copiilor cu alergii alimentare și diateze; La toți ce administrează antibiotice; În infecții intestinale acute (salmoneloză, shigelloză, diaree virală); În bolile inflamatorii cronice ale intestinului subțire și gros; În imunosupresie; Stres cronic; În cazul schimbării naturii alimentației (turism).
Fondatoarea Brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, le-a vorbit mămicilor din Ungheni despre importanța purtării lenjeriei potrivite și trucuri de îngrijire a acesteia. Ca să alegem corect mărimea la sutien, este nevoie să fie probat, atunci când banda inferioară se ridică, înseamnă că mărimea pe care o porți este prea mare. Mărimea ideală trebuie să aibă banda inferioară fixă, dar confortabilă. Dacă sutienul lasă urme la subraț sau sânul este bombat peste cupă, mărimea este prea mica. Mărimea ideală este atunci când sânii sunt încadrați perfect pe banda metalică. Un alt sfat ar fi ca atunci când purtăm haine albe, nu trebuie să purtăm lenjerie albă, ci un abej, întrucât cea albă se vede și arată inestetic. Chiloțeii zi de zi se iau cu o mărime mai mare decît mărimea la haine iar lenjeria modelatoare se ia cu o mărime mai mică ca mărimea la haine. Lenjeria se spală cu detergenți ecologici, în caz contrar trebuie schimbată la fiecare 6 luni. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Reprezentanta brand-ului Ivatherm, Veronica Oboroc, a vorbit despre dermatita atopică, problemele de piele în sezonul rece și produsele de îngrijire pentru acestea. În sezonul rece pielea, atât a maturilor, cât și a copiilor are de suferit din cauza temperaturii. De obicei ne confruntăm cu piele uscată, iritații și chiar avem mai multe șanse să dezvoltăm o dermatită atopică. Astfel, trebuie să cunoaștem ce fel de produse ne pot fi cu adevărat de folos. Spcialista ne-a dezvăluit un secret și anume faptul că un emolient hidratant cu adevărat bun, are în compoziție 3 generații de agenți de hidratare: ocluzive – Petrolatum, Lanolina și Shea Butter; umectante - Acidul hyaluronic și Glicerina; inductori de hidratare – Aquaphyline. Așadar, atunci când alegem un produs, trebuie să vedem dacă conține toate aceste generații, astfel vom fi siguri că ne va ajuta. Gama Ivahidra conține toate aceste 3 generații și hidrateaza intens din interior spre exterior, reface bariera cutanata, calmeaza disconfortul si pruritul, hidrateaza imediat si pe termen lung, limiteaza pătrunderea alergenilor şi a factorilor exogeni, are o excelentă tolerabilitate.
Iar conform tradiției, nimeni nu a plecat de la evenimentul nostru fără cadouri, iar cele mai norocoase s-au ales cu premii frumoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș, în cadrul tombolei de la final.