Ce trebuie să știi înainte să-i cumperi copilului un telefon mobil
- 2017-01-16
- 3446
Telefoanele mobile, tabletele și alte gadgeturi fac parte din viața oricărei persoane, însă nu toți părinții știu cum să le introducă în mod corect în viața copiilor. Mai ales acum când totul în jurul nostru este modern, copiii sunt atrași din ce în ce mai mult de noile tehnologii. Iată câteva aspecte pe care orice părinte ar trebui să le ia în calcul când vine vorba despre gadgeturile pe care le folosesc copiii.
1. Cum ar trebui să alegi un telefon pentru el
În multe din cazuri telefonul este primul gadget folosit de copii, însă nu este recomandat să-i cumperi micuțului un telefon scump și performant. Copiii nu au foarte multă grijă de lucruri, așa că nu are rost să-i cumperi unul de ultimă generație. Totuși, părinții trebuie să conștientizeze faptul că nu este obligatoriu să-i cumpere odraslei un telefon mobil, și asta deoarece îl poate sustrage de la studii sau poate accesa unele adrese interzise copiilor. Cei mici ar trebui să folosească gadgeturile în scopuri stric educative: jocuri; să învețe cuvinte noi; limbi străine; operațiuni matematice; informații din domeniul biologiei, geografiei etc.
2. Care este momentul potrivit pentru a-i cumpăra un telefon
Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre vârsta potrivită pentru ca un copil să aibă propriul telefon mobil. Unii specialiști recomandă chiar de la 6-7 ani, vârsta când copiii încep a merge la școală, alții sunt de părere că un copil trebuie să aibă un telefon mobil după vârsta de 11-12 ani. Jesse Weinberger, expert în siguranță virtuală și autorul cărții: „Bau-Bau există și este în buzunarul copilului tău”, e de părere că mai târziu este mereu mai bine.
Cei mai mulți specialiști sunt de părere că cei mici ar trebui să folosească telefonul cel mult 1-2 ore pe zi, doar acasă, nu și la școală. Și în tot acest timp să fie verificat de părinți și să fie informat despre pericolele din lumea virtuală.
3. Ce trebuie să-i spui copilului tău despre discuțiile pe site-urile de socializare
În ultima perioadă este aproape imposibil să-l ții pe copil departe de site-urile de socializare în timp ce toți cei din jurul lui vorbesc cu entuziasm despre acestea. Totuși, pentru siguranța ta și a copilului este foarte important să-o spui copilului despre ce pericole există, aducându-i și unele exemple concrete. Învață-l că nu trebuie să vorbească cu străinii. Pentru început, oferă-i acces limitat la aceste site-uri, doar jumătate de oră pe zi și uitați-vă împreună cu el.
4. Ia în calcul instalarea unui program de control parental
Un telefon performant îi dă copilului tău posibilitatea să intre pe o mulțime de site-uri, să privească imagini, clipuri și jocuri nepotrivite pentru vârsta lui. Poți face unele modificări în setările telefonului, așa încât pe motoarele de căutare să nu poată accesa anumite informații. Încercă să descarci programe speciale pentru control parental. Câteva exemple sunt: Bitdefender Parental Control, Kaspersky Parental Control, Android Parental Control sau K9 Web protection.
Foto: tecmundo.com.br; Informații: copilul.ro