Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Al doilea caz de rujeolă înregistrat în Moldova. Copilul de 7 ani nu a fost vaccinat

Al doilea caz de rujeolă înregistrat în Moldova. Copilul de 7 ani nu a fost vaccinat

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează a fost confirmat al doilea caz de rujeolă de import din Odessa, Ucraina. Bolnava, în vârstă de 7 ani cu domiciliul în orașul Râșcani, s-a aflat cu părinții în Odessa în perioada 31 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018, unde se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola.

Copilul nu se află la evidență medicală în Râșcani, nu frecventează nici o instituție de educație și nu a fost vaccinat contra rujeolei și altor boli infecțioase. Acesta s-a îmbolnăvit la data de 31 ianuarie și în ziua de 5 februarie mama cu copilul, deplasându-se cu transportul propriu, s-a adresat la medicul infecţionist al Spitalului Clinic Municipal Bălţi, unde a fost internată în secția de boli contagioase și tratat. După tratamentul aplicat copilul a fost externat în stare satisfăcătoare.

Anterior o fetiță de 7 luni s-a îmbolnăvit de rujeolă la fel în Ucraina. În cazul anterior nici nu se punea întrebarea privind vaccinarea căci prima doză de vaccin ROR, care îl include și pe cel contra rujeolei, se pune abia la 12 luni de la naștere.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează repetat populația că în țările vecine Ucraina și România, precum și alte țări din Europa, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola. Părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase. De asemenea recomandăm părinților să se abțină de călătorii cu copii nevaccinați.

În țările vecine au fost înregistrate și decese, atât la copii, cât și la maturi, din cauza rujeolei.

 

Foto simbol: allmoldova.com

Share:

Articole recomandate