Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Consumul de spanac poate reduce riscul de cancer de colon?

Consumul de spanac poate reduce riscul de cancer de colon?

Există un interes din ce în ce mai mare pentru definirea intervențiilor care modifică microbiota intestinală pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Studiile epidemiologice indică faptul că un consum prea mic de legume verzi și fibre este asociat cu apariția cancerului colorectal, în timp ce consumul de frunzoase închise la culoare este legat de un risc scăzut, transmite doc.ro

Cu toate acestea, se știe prea puțin despre modul în care aceste alegeri alimentare influențează relația dintre microbiota intestinală, transcriptomica gazdei și patogeneza în tractul gastrointestinal. În acest context, un studiu¹ de la TAMU Health Science Center reafirmă proprietățile anticancerigene ale spanacului și investighează modul în care legumele interacționează cu bacteriile intestinale și genetica pentru a crea efecte benefice.

Efectele consumului de spanac asupra polipozei adenomatoase familiale

Cercetătorii de la TAMU confirmaseră anterior capacitatea spanacului de a reprima dezvoltarea polipilor la șobolani care au avut o formă indusă de cancer similară cu cancerul colorectal negenetic sau „sporadic” al oamenilor. Aproximativ 85-90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt sporadice.

Studiul de față analizează valoarea spanacului pentru persoanele cu o formă ereditară de cancer colorectal numită polipoză adenomatoasă familială. Acest tip de cancer duce la creșterea mai multor polipi de colon necanceroși, uneori de ordinul sutelor. Majoritatea persoanelor cu această boală necesită în cele din urmă o intervenție chirurgicală.

Consumul regulat de spanac ar putea preveni cancerul de colon

Ar trebui oamenii ar trebui să înceapă să consume spanac ca măsură preventivă împotriva dezvoltării cancerului de colon? Savanții spun că da, spanacul este un aliment al cărui consum aduce multe beneficii în corp, având inclusiv potențialul de a preveni cancerul de colon ca parte a unei diete echilibrate. 

Acest lucru nu înseamnă că spanacul trebuie consumat în cantități exagerate, pentru că niciun aliment singur nu face minuni, dimpotrivă, poate avea efecte negative. De exemplu, aportul prea mare de spanac poate duce la formarea de oxalat de calciu, care poate stimula apariția pietrelor la rinichi.

Spanacul are beneficii și pentru inimă și sistemul imunitar

Spanacul conține mulți nutrienți care contribuie la sănătatea inimii; această legumă frunzoasă este o sursă bogată de vitamina K1, despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea riscului de apariție a cardiomegaliei și este, de asemenea, bogat în glutation natural, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la susținerea sistemului imunitar.

În plus, spanacul conține acid folic (vitamina B9), adică una dintre vitaminele necesare pentru a scădea nivelul de homocisteină din organism – nivelurile ridicate de homocisteină duc la stimularea depunerii plăcii de aterom în artere. Nu mai puțin important, alimentele bogate în folați, deci și spanacul, scad nivelurile de acid uric prin inhibarea formării de purine.

În prezent, concluzionează cercetătorii, dovezile științifice sugerează că alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr favorizează cancerul, în timp ce un consum mai mare de legume și fructe este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Sursă foto: ciao.ro

Share:

Articole recomandate