Cum remediezi problemele cu care pielea ta se confruntă în sezonul rece
- 2022-02-11
- 580
Sezonul rece vine la pachet cu o serie de neplăceri. De la temperaturile greu suportabile la apariția sau agravarea anumitor probleme ale pielii, suntem nevoiți să ne confruntăm cu mai multe neajunsuri în perioada iernii, scrie avantaje.ro
Simptome precum buzele crăpate, iritațiile la nivelul nasului, pielea uscata și mâncărimile cauzate de deshidratare sunt reacții obișnuite în această perioadă, indiferent dacă vin pe fondul unei afecțiuni sau nu. Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pielea iarna și cum le poți preveni sau remedia:
Nasul uscat și iritat
În sezonul rece, nu e deloc neobișnuit să simți pielea din jurul nasului uscată și să te confrunți cu pruritul. Pentru a preveni această problemă, e important să îți menții corpul hidratat mereu, consumând o cantitate suficientă de apă. Chiar dacă nu îți este sete atunci când e frig, lichidele sunt importante pentru starea ta generală de sănătate. De asemenea, stai departe de băuturile răcoritoare care conțin zahăr, deoarece ar putea înrăutăți starea pielii de la exteriorul și din interiorul nasului. Dacă vorbim despre partea interioară a nărilor, poți folosi o soluție cu apă de mare, pentru a-ți recăpăta confortul. De asemenea, folosirea unui umidificator te poate ajuta să echilibrezi umiditatea aerului din casă.
Pielea deshidratată și buzele crăpate
În lunile de iarnă, când umiditatea este redusă, buzele și pielea ta pot avea de suferit. De altfel, o piele deshidratată este de regulă însoțită și de manifestări precum uscarea și crăparea buzelor. Astfel de simptome devin mai intense dacă iei suplimente alimentare cu vitamina A, retinoizi sau litiu. Cea mai simplă modalitate prin care poți hidrata pielea este să aplici, dimineața și seara, o cremă hidratantă pe bază de apă și să îți protejezi buzele cu ajutorul unui balsam intens nutritiv și emolient, care conține glicerină.
Roșeața pielii, însoțită de iritații, usturime și prurit
Astfel de simptome apar fie ca urmare a unei combinații dintre umiditatea aerului și fricțiunea unor materiale iritante pe piele. Purtarea acestor materiale poate provoca senzații de arsură și iritație, însoțite de mâncărime. În cazuri severe, aceste pete roșii se pot umfla, pot sângera sau pot face crutstă.
Totodată, astfel de simptome pot fi specifice cuperozei. Cuptoza este o afecțiune a pielii care se manifestă, precum rozaceea – un stadiu mai avansat, dar cu rădăcini comune – prin apariția petelor roșii pe piele. Aceste pete sunt înrăutățite de temperaturile extreme, astfel că gerul specific perioadei nu e tocmai binevenit.
Pentru a evita astfel de manifestări, fă dușuri călduțe, evită produsele cosmetice care conțin iritanți, șterge pielea cu un prosop curat și aplică, prin masaj, o cremă cu formulă special concepută pentru astfel de probleme. Pe lângă cremă, mai poți folosi și apă termală pentru a calma pielea.