Leul moldovenesc împlineşte astăzi 29 de ani
- 2022-11-29
- 502
Moneda naţională a Republicii Moldova - leul - împlineşte astăzi 29 de ani. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993, astfel schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1000 de cupoane, scrie jurnal.md.
La 4 iunie 1991, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, în care a fost stipulată introducerea monedei naţionale. Însă, în legea respectivă lipsea denumirea unităţii monetare a statului.
Ţara a avut de ales între două denumiri ale monedei naţionale: ducat sau leu, iar peste un an şi jumătate alegerea a fost făcută în favoarea leului.
În momentul introducerii leului în circulaţie, cursul de schimb în raport cu dolarul era de 3 lei şi 85 de bani.
Un leu este subdivizat în 100 de bani. În prezent, sunt disponibile bancnote cu valorile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 şi 1000 de lei şi monede de 1 (scoase din circulaţie), 5, 10, 25 şi 50 de bani.
Graba în care au fost tipăriţi primii lei moldoveneşti, grabă firească şi motivată economic (la fel s-a întâmplat în toate statele desprinse de URSS), a dus la strecurarea unor greşeli de ortografie în textele de pe bancnote.
Pe reversul bancnotei de 1 leu este imprimată Mănăstirea Căpriana. În toate emisiunile până în 2010 pe bancnotă e scris „Mînăstirea Căpriana”. Începând cu 2010 textul este corectat.
Bancnota de 10 lei – Mănăstirea Hîrjauca. Pe bancnotele emise până în 2009 e scris „Mînăstirea Hîrjauca”. Începând cu 2009 s-a modificat în „Mănăstirea Hîrjauca”.
Cea mai cunoscută greşeală este cea de pe bancnota de 100 de lei. Cetatea Tighina e prezentată ca „Thighina”. Începând cu 2008 greşeala este corectată.
Pe bancota de 1000 de lei este reprezentată clădirea Preşedinţiei sub care e scris „Parlamentul Republicii Moldova”, însă în perioada respectivă legislativul într-adevăr îşi avea sediul în actuala clădire a Preşedinţiei.
Designul bancnotelor este opera regretatului artist plastic Gheorghe Vrabie.
Banca Națională a Moldovei ((BNM) marchează Ziua monedei naționale cu o serie de evenimente de educație financiară.
Unul dintre acestea se va desfășura la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, în format de dezbatere, cu genericul „Bancnota și moneda metalică versus moneda electronică”. Liceenii vor dezbate subiecte importante legate de circulația bancnotelor și monedelor metalice, precum și de utilizarea monedei electronice.
În acest sens, tinerii s-au informat în cadrul unei întruniri prealabile cu participarea experților BNM. Astfel, liceenii au înțeles că moneda electronică și moneda virtuală (criptomoneda) sunt lucruri diferite și că numai cea electronică este reglementată de lege, în timp ce moneda virtuală nu este emisă sau garantată de banca centrală. Prin urmare, aceasta prezintă multe riscuri de nesiguranță și pierderi financiare.
La fel, dezbaterea va aborda aspecte legate de circulația monedei naționale, perspectiva utilizării bancnotelor și monedelor metalice versus cele electronice, precum și rolul lor în economie.
Un alt eveniment prin care BNM celebrează cea de-a 29-a aniversare a leului moldovenesc este o serie de vizite în sala de expoziții a băncii centrale, destinate grupurilor de elevi interesați de subiectul financiar-bancar. Vizitatorii vor cunoaște colecția de monede comemorative și jubiliare emise de banca centrală, având, totodată, posibilitatea să urmărească o prezentare despre istoricul leului moldovenesc și semnele de siguranță ale monedei naționale.
Sursa foto: okcenter.md