Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Medic: Pandemia va dura până în 2023

Medic: Pandemia va dura până în 2023

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași (România), Florin Roșu, a menționat că o virulenţă mai scăzută a tulpinii Omicron, aşa cum rezultă din primele date ştiinţifice, ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei.

„Eu, la debutul pandemiei, îmi aduc aminte, în martie 2020, am avut primul pacient diagnosticat COVID-19, specialitatea mea fiind de Anestezie și Terapie Intensivă, sigur, am urmat și cursurile rezidențiatului în boli infecțioase, am preconizat că pandemia va dura până în 2023. O parte din colegii mei au spus că sunt destul de alarmist, în momentul de față sunt optimist.

Am urmărit pe parcursul pandemiei atât pacienții, cât și evoluția acestui virus, care, așa cum spuneam, nu respectă regulile virale cunoscute, dar din punctul meu de vedere undeva cam într-un an de zile spun eu că lumea medicală, populația în general se va obișnui, sau mai bine spus ne vom obișnui să conviețuim cu acest virus, așa cum în momentul de față conviețuim cu virusul gripal”, a spus el.

Ce spune despre noua tulpină Omicron

„Conform studiilor care s-au realizat până în momentul de față, noua tulpină este într-adevăr cu un grad de transmitere mult mai mare decât tulpina Delta. În schimb, se pare că din punct de vedere al dezvoltării unor forme ale bolii COVID-19 severe este mult mai (…) blândă, comparativ cu tulpina Delta.

În consecință, ținând cont de caracteristicile virale, sperăm că de această dată le va respecta, pentru că, vedeți dumneavoastră, tot ceea ce am studiat noi în școala de Medicină și, mai mult decât atât, în practica medicală, acest virus SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că lucrurile de multe ori nu stau chiar așa. Să sperăm că de această dată va merge după regulile virale, iar într-un interval – am aproximat eu – de un an de zile tulpina Omicron va înlocui tulpina Delta, așa cum în momentul de față tulpina Delta a înlocuit celelalte tulpini”, a mai spus dr. Roșu.

Sursa: gandul.ro

Share:

Articole recomandate