Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Situație gravă în România: A fost depistată o substanță periculoasă în produsele pentru copii

Situație gravă în România: A fost depistată o substanță periculoasă în produsele pentru copii

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă și susțin că într-o serie de produse destinate copiilor și aflate pe rafturile magazinelor din România se află dioxidul de titan, o substanță foarte periculoasă, transmite sputnik.md

Situație gravă în România, acolo unde experții Asociației Pro Consumatori au găsit, la o evaluare făcută produselor destinate copiilor, dioxid de titan – E 171.

Dioxidul de titan este un colorant alb folosit de o parte a industriei alimentare, farmaceutice şi nu numai, pentru a da culoare acelor produse care altfel ar fi incolore, deci are doar un rol estetic.

Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan, începând cu 1 ianuarie 2020, ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

La 8 octombrie 2021, statele membre ale UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice E 171 din toate produsele alimentare. Conform studiilor științifice, dioxidul de titan poate dăuna florei intestinale și, din cauza nanoparticulelor sale, poate provoca cancer. Comisia Europeană ar trebui să verifice de urgență toți cei 338 de aditivi, care sunt în prezent autorizați pentru alimente în Europa.

Dioxid de titan în pasta de dinți pentru copii

APC a realizat prin sondaj în cursul lunii decembrie 2021 o evaluare a produselor destinate copiilor din punctul de vedere al prezenţei în compoziția acestora a aditivului dioxid de titan (E171), produse comercializate în reţeaua marilor magazine.

Dioxodul de titan a fost identificat în pasta de dinți pentru copii, în guma de mestecat cu gust de fructe - fabricată în Ungaria, în drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia, în Jelly beans fabricat în Thailanda și în Candy Canes fabricat în România.

Share:

Articole recomandate