Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Alimentele procesate, „cancerul” creierului: avertismentul cercetătorilor în alimentație

Alimentele procesate, „cancerul” creierului: avertismentul cercetătorilor în alimentație

Oamenii de știință sunt conștienți de ani de zile că dietele nesănătoase, în special cele care sunt bogate în grăsimi și zahăr, pot provoca modificări ireversibile creierului și pot duce chiar la tulburări cognitive, scrie playtech.

Mulți factori care contribuie la declinul cognitiv sunt în afara controlului unei persoane, cum ar fi factorii genetici și socioeconomici.

O serie de cercetări în curs de dezvoltare indică din ce în ce mai mult că o dietă proastă este un factor de risc pentru tulburările de memorie și cresc riscul de Alzheimer.

Atunci când este evaluat modul în care unele diete pot eroda sănătatea creierului, pe măsură ce îmbătrânim, cercetările privind efectele consumului de alimente minim procesate față de alimente ultraprocesate au fost într-un număr foarte mic.

Două studii recente sugerează că alimentele ultraprocesate pot exacerba declinul cognitiv legat de vârstă și pot crește riscul de demență.

Care sunt, mai exact, alimentele ultraprocesate pe care ar trebui să le eviți

În categoria alimentelor ultraprocesate periculoase intră sifonul, fursecurile ambalate, chipsurile, mâncărurile congelate, nucile aromate, iaurtul aromat, băuturile alcoolice distilate și, evident, mâncarea de tip fast food. Vestea proastă este că pâinea ambalată face parte și ea din această categorie.

Într-un studiu realizat în decembrie 2022, cercetătorii au comparat rata declinului cognitiv, pe parcursul a aproximativ opt ani, între grupuri de oameni care au consumat cantități diferite de alimente ultraprocesate.

La începutul studiului, peste 10.000 de participanți care locuiau în Brazilia și-au raportat obiceiurile alimentare din ultimele 12 luni. Apoi, pentru anii următori, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a participanților efectuând teste standard de memorie și funcție executivă.

Cei care au urmat o dietă care conținea mai multe alimente ultraprocesate la începutul studiului au prezentat un declin cognitiv puțin mai mare, în comparație cu cei care au mâncat puțin sau chiar deloc alimente ultraprocesate.

Așa cum menționam anterior, este nevoie de teste suplimentare pentru a decide dacă acestea sunt, într-adevăr, atât de dăunătoare, mai ales în context. Totuși, poate că nu ar fi atât de rău să încerci, pe cât poți, să le eviți.

 

 

 

Sursa foto: digi24.ro

Share:

Articole recomandate