Se mișcă primul dinte de lapte. Legăm dintele cu ață sau mergem la stomatolog?
- 2023-10-10
- 1392
„Mami, mi se mișcă un dinte!” Acesta a fost semnul că trecem într-o nouă etapă, pentru care nu eram deloc pregătită, pentru că nu avea decât 5 ani și jumătate la acea vreme. Am verificat dacă nu cumva i se pare, dar era adevărat. Dinții de lapte începeau să i se schimbe cu unii permanenți.
Odată cu momentul în care copilului meu i s-a mișcat primul dinte de lapte mi-am amintit cum era pe vremea mea. Mama a adus imediat o papiotă de ață, a măsurat să fi fost vreun metru. A îndoit-o în mai multe, ca să țină mai bine. Mi-a legat dintele buclucaș, după care a legat capătul celălalt al firului de clanță. A tras tare și deodată eram știrbă.
Nu am vrut să repet această experiență și cu copilul meu, pentru că mi se părea, la 30 de ani distanță, că este destul de traumatizantă, deși atunci mi se părea distractiv. Am pus mâna pe telefon și am făcut programare la stomatolog pentru a-i scoate dintele care se mișca și pentru a ne spune la ce să ne așteptăm în perioada următoare.
Dinții de lapte se scot la stomatolog
Vizita la medic mi-a confirmat că cel mai sigur este ca extracția dinților de lapte să fie făcută de un medic, pentru că pot rămâne resturi în gingie atunci când sunt scoși după metoda bătrânească. În acest caz, pot apărea infecții, care pot fi extrem de neplăcute pentru copil. Gingia este oricum dureroasă și inflamată din cauza dintelui permanent care începe să își facă loc, iar alte probleme ar fi greu de suportat.
Medicul stomatolog ne-a recomandat să facem și o radiografie panoramică pentru a vedea care este starea tuturor dinților de lapte și a celor permanenți. Așa am observat că unii dintre dinții de lapte vor trebui scoși înainte să înceapă să se miște, pentru a le face loc celor permanenți, care ar fi crescut total anapoda.
Scoaterea dintelui de lapte la stomatolog a durat mai puțin de un minut, fără nicio durere. Numai bine pentru ca fata să mai scape încă puțin de teama de a merge la dentist. A fost momentul prielnic pentru ca doamna doctor să ne explice în detaliu ce pași mai avem de urmat pentru ca dantura copilului să se păstreze sănătoasă cât mai mult timp.
Ce trebuie să faci după ce cade primul dinte de lapte
În primul rând, ne-a făcut o programare la ortodontul cu care lucrează pentru a putea corecta din timp eventualele probleme. Uneori, dinții permanenți sunt mai mari decât cei de lapte, iar maxilarul nu este suficient de mare pentru a le face loc tuturor. Trebuie să ținem cont de faptul că avem 20 de dinți de lapte și 32 permanenți. Vizita la ortodont este utilă nu doar pentru că a ști ce ai de făcut, cât durează, dar și pentru a estima ce buget trebuie alocat pentru toate procedurile necesare.
Am plecat de la stomatolog cu un plan bine pus la punct legat de sigilarea măselelor, cu o igienizare temeinică a dinților, cu o periuță de dinți și pastă de dinți potrivite pentru noua situație și cu sfaturi despre cum trebuie să îngrijim dantura.
Prima vizită făcută de Zâna Măseluță
Pe drumul spre casă a apărut în discuția noastră Zâna Măseluță. I-am explicat că trebuie să pună dintele de lapte sub pernă, iar Zâna îi va lăsa un bănuț. Nu s-a mai culcat atât de entuziasmată și de repede niciodată. Mai că îmi doream să îi pice în fiecare zi câte un dinte ca să meargă la somn de la 8, fără comentarii și tot felul de cereri.
Zâna Măseluță i-a scris și o scrisoare. A sfătuit-o să aibă mare grijă de dințișori. I-a explicat că o ajută să mănânce, lucru esențial pentru a crește, dar că au și un rol estetic foarte important. Tare plăcut este să râzi cu gura până la urechi și să ai o dantură frumoasă! Lângă scrisoare, a lăsat și un bănuț drept încurajare.
Anii au trecut, sfaturile doamnei doctor au fost ascultate. Zâna Măseluță nu mai are motiv să vină, dar dinții copilei sunt la locul lor, frumoși și albi.
Sursa: totuldespremame.ro