Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Vor fi întreprinse controale în școli și grădinițe pentru a preveni colectările ilicite de bani

Vor fi întreprinse controale în școli și grădinițe pentru a preveni colectările ilicite de bani

Ministrul Educației Corina Fusu a atenționat cadrele didactice, manageriale, dar și părinții privind interzicerea colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ general. Ministerul Educației a emis o Dispoziție în a acest sens și a anunțat că pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent Inspectoratul Școlar Național va întreprinde controale neplanificate în școli și grădinițe.

Corina Fusu și-a exprimat îngrijorarea față de fenomenul respectiv: ”Efectuând o analiză a specificului sesizărilor primite, am observat că în majoritatea cazurilor de la părinți s-au solicitat bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, grupele cu program prelungit etc. Mă voi opri succint asupra celor mai frecvente motive invocate de cardele didactice și manageriale care așa și nu au înțeles că NU au dreptul sub nici o formă să inițieze, să intermedieze și să participe la colectarea banilor de la părinți sau elevi. Totodată, subliniez aici și lipsa transparenței privind gestionarea bugetului școlii, precum și interesul scăzut al părinților privind activitatea instituției de învățământ pe care o frecventează copilul lor.”

Ministerul Educației aduce la cunoștința tuturor părinților că elevii claselor I-IV primesc manualele gratuit, fără a achita taxa de închiriere, iar Abecedarul este oferit cadou tuturor copiilor din clasa I. Prin schema de închiriere sunt distribuite manuale pentru elevii din clasele de gimnaziu și liceu. Taxa de chirie NU este stabilită arbitrar, de către profesori sau directori, ci este aprobată anual, prin Ordinul ministrului educației. Conform acestui document (Ordinul nr. 473 din 24 mai 2016), plata de închiriere a unui manual în anul de studii 2016 -2017 variază între 2,00 lei și 20,60 lei, în funcție de gradul de uzură şi de costul fiecărui manual.

Setul de manuale asigurat de stat și oferit prin schema de închiriere satisface complet cerințele curriculare. Nu este necesar ca părinții să cumpere alte manuale. Materialele suplimentare pot fi achiziționate benevol de către părinți, iar profesorii pot doar să recomande, NU și să colecteze bani ori să impună părinții să procure anumite caiete și cărți, rechizite de anumite mărci etc.

Ministerul Educației va dispune întreprinderea controalelor neplanificate, pe parcursul lunii septembrie-octombrie, în instituțiile de învățământ general. Acestea vor fi efectuate de către Inspectoratul Şcolar Național – autoritatea responsabilă de evaluarea învățământului general, de acreditarea instituțiilor, inclusiv de monitorizarea implementării politicilor educaționale și a aplicării cadrului legal.

Părinții care se vor confrunta cu situații de corupere, pot depune în continuare sesizări fie la Inspectoratul Școlar Național, fie la Ministerul Educației.

Foto: tribuna.md

Share:

Articole recomandate