Odoraș.

Odoraș.

Linex

A început Săptămâna Mondială a Alăptării

A început Săptămâna Mondială a Alăptării

Sloganul și tema Săptămânii Mondiale a Alăptării din anul curent: „ Alăptarea - izvorul vieții”, se axează pe prevenția tuturor formelor de malnutriție, atât subnutriția cât și supraponderalitatea și afecțiunile asociate acestora cu consecințe asupra sănătății pe termen scurt sau lung; pe oferirea siguranței alimentare, chiar și în timpuri de criză, ce presupune acces permanent la hrană; pe ruperea cercului vicios al sărăciei. Există dovezi incontestabile că alăptarea optimă are numeroase efecte benefice asupra mamei, contribuind la reducerea riscului cancerului mamar și celui ovarian, la scăderea hipertensiunii, precum și asupra copilului, reducând incidența afecțiunilor respiratorii, otitei, prevenind apariția cariilor și malocluziunii dentare, crescând gradul de intelegență.

Primele 1000 de zile sunt decesive pentru dezvoltarea unui copil, în acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF recomandă inițierea alăptării în prima oră post partum, alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la doi ani, cu includerea adecvată a solidelor.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice din țară, în parteneriat cu UNICEF, OMS și organizațiile non-guvernamentale, pe parcursul Săptămânii Mondiale a Alăptării organizează discuţii publice şi consultații individuale, seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative. Evenimentele dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării au debutat cu un live stream informativ despre alăptare și beneficiile pentru copii și mămici, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu proiectul „Mămica Alăptează”, IMSP Institutul Mamei și Copilului, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. De asemenea, unul din localurile de agrement din Chișinău, a devenit prietenos alăptării, odată cu inaugurarea unui spațiu amenajat, unde mamelor li se va pune la dispoziție o pernă pentru alăptat, pe care o vor putea folosi pentru sprijinirea copilului. La fel, a fost realizată o ședință foto, care a surprins mămici în diverse ipostaze, care îşi alăptează copii de diferită vârstă, astfel promovând şi susţinând alăptatul indiferent de loc și activitatea cotidiană în care este implicată.

Totodată mămici, copii, tătici și bunici vor participa la Marșul Alăptării 2018, care are loc pe 1 august cu începere de la ora 17.00, pentru a promova împreună alăptarea, ca o soluție universală ce oferă un start corect în viață. În cadrul evenimentului participanții se vor informa despre beneficiile alăptării și vor obține răspunsuri la întrebările legate de alăptare, de asemenea mămicile vor primi consultații în zona de frumusețe, sănătate și sport, iar copii vor beneficia de un șir de activități, dedicate lor.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2017, până la vârsta de trei luni au fost alăptați circa 89,5% din numărul total al nou-născuților, până la șase luni au fost alăptați 82,4%, iar până la vârsta de un an 71%.

 

Foto simbol de copertă: gv-iv.ru

Share:

Articole recomandate