Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ați știut că colostrul poate fi considerat un prim vaccin?

Ați știut că colostrul poate fi considerat un prim vaccin?

Mamele au nevoie de sprijinul familiei pentru a alăpta o perioadă cât mai îndelungată. Prof. dr. Alexandru Rafila din România a declarat în cadrul unui eveniment dedicat alăptării: „Ţinta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii e alăptarea la sân în primele şase luni de viaţă ale copilului pentru a pune bazele imunităţii. La noi în ţară, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva la un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni”. Deși medicul s-a referit în mare parte la situația femeilor din România, considerăm că cele remarcate sunt perfect valabile și la noi.

În cazul femeilor care nasc natural alăptarea se face instantaneu, corpul mamei pregătind miracolul numit colostru (este transparent, nu are consistenţa laptelui).  „Colostrul poate fi considerat un prim vaccin” a continuat dr. Rafila.

Româncele nu mai nasc natural ci prin cezariană - lipsa informării corecte, frica de durere, uneori şi presiune din partea medicilor contribuie la abandonarea ideii de a naşte natural. La toate acestea se adaugă şi lipsa încrederii în alţi medici decât cei care le-au supravegheat sarcina. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca doar 10% dintre naşteri să fie efectuate prin cezariană - atunci când urgenţele medicale impun această procedură sau mama are diverse afecţiuni şi nu poate naşte pe cale vaginală.

Procentul scăzut al româncelor care alăptează copii este dat evident şi de modul în care nasc copiii. Lactaţia se instalează imediat (primul apare colostrul) după ce fătul este expulzat pe cale vaginală. „Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente” a completat dr. Rafila.

 

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate