Odoraș.

Odoraș.

Linex

Iată cum şi cât timp poți păstra laptele matern... la borcan!

Iată cum şi cât timp poți păstra laptele matern... la borcan!

În viaţa fiecărei femei care a adus pe lume un copil inevitabil apare momentul delicat despre alăptare. Natura s-a gândit la toate, iar ceea ce face o femeie să simtă instinctul matern în adevăratul sens al cuvântului, este alăptarea la sân.

Dacă mama natură e generoasă cu voi şi aveţi lapte suficient, atunci ar fi păcat să nu îl întrebuinţaţi pe tot. Dacă aveţi nevoie să mergeţi la medic, cumpărături, sau în altă parte, e cazul să stoarceţi laptele şi să-l puneţi la păstrare în condiţii corespunzătoare.

Pregătiţi-vă minuţios înainte de a depozita laptele

Înainte de a stoarce laptele, fie manual, fie cu pompa, spălaţi-vă întodeauna mâinile cu apă şi săpun. Academy of Breastfeeding Medicine consideră acceptabilă folosirea unui antiseptic, dacă nu aveţi la îndemână săpunul. Este o idee greşită faptul că lapte pe care-l obţineţi la început are un grad mai mare de contaminare decât laptele scurs după câteva secunde. Tot laptele este bun. Igiena mamei este direct proporţională cu cea a copilului, dar asta nu înseamnă că este nevoie ca sânii şi sfârcurile să fie spălaţi  înainte de stoarcerea laptelui. Dacă dvs sau copilul suferiţi de candidoză, alăptarea poate continua pe durata tratamentului, dar păstrarea conţinutului la rece nu este indicată.

 

Recipiente bune pentru păstrarea laptelui

Păstraţi laptele matern în vase cu capac sau în pungi speciale. Recipientele trebuie să fie spălate în prealabil cu apă fierbinte şi cu detergent de vase (eco), apoi clătite sub jetul de apă şi lăsate să se usuce. Pentru liniştea ta, mai bine ar fi să sterilizezi vasele. Recipientele nu trebuie umplute până la refuz, deoarece laptele îngheţat îşi va mări volumul. Sunt pungi speciale, sterilizate în prealabil în procesul de fabricaţie. Acest tip de recipient sunt prevăzute şi cu un indicator de nivel maxim până la care pot fi umplute. Umpleţi punga în cantitatea de lapte pe care o bea copilul la o masă (30 până la 120 de ml). Nu suflaţi aer în pungă şi evitaţi să atingeti interiorul pungii cu degetele. Pungile speciale pentru stocarea laptelui matern au şi un spaţiu destinat inscripţionării datei și orei.

 

Condiţii de păstrare a laptelui matern

Conţinutul recipientului trebuie acoperit şi ţinut la o temperatură cât mai scăzută. Pentru stocarea laptelui de mamă la temperaturi mai mari (între 27-32° C) specialiştii recomandă o limită de 3-4 ore. Laptele de mamă stocat în condiţii de maximă igienă poate fi menţinut la o temperatură mai joasă până la maximum 8 ore. 

La congelator, laptele matern poate fi păstrat, în dependență de temperatură, de la 2 săptămâni la câteva luni. În acest caz, decongelarea trebuie să fie lentă - 12 ore, lăsat pe noapte în frigider. Sau, pentru a grăbi procesul, puteți pune vasul în apă - la început rece, apoi ușor călduță, până la maximum de 37 grade. 

 

Foto: media.safebee.com; 3.mirror.co.uk; parents.mdpcdn.com; inbratelamami.ro

Share:

Articole recomandate