Acerumen

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

În general, majoritatea medicamentelor care se aplică pe piele, se inhalează (cum ar fi tratamentul pentru astm) sau se aplică pe ochi sau nas, sunt sigure pentru femeile care alăptează. Majoritatea vaccinurilor sunt sigure, precum și medicamentele ce sunt prescris nou-născuților.

Dacă, după analiza asupra riscurilor și beneficiilor, decizia este de a alăpta în timpul tratamentului cu medicamente, va trebui să îți monitorizezi atent bebelușul pentru a observa potențialele efecte adverse, susține Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Aproape toate medicamentele ajung în laptele matern. Cantitatea de substanțe din medicamente la care bebelușul este expus depinde de mai mulți factori precum dozajul, când și cât de des se administrează medicamentul și cât de repede se metabolizează în organismul mamei.

În plus, chiar dacă medicamentele care se administrează pe piele sau se inhalează sunt sigure, aceleași substanțe administrate oral pot ridica anumite riscuri. În plus, medicamentele aplicate direct pe mamelon înainte de alăptare pot fi extrem de dăunătoare pentru copil. Pericolul la care se supune copilul depinde și de vârsta acestuia. Majoritatea rapoartelor venite despre bebeluși care au suferit în urma tratamentului medicamentos al mamelor, viza copiii mai mici de șase luni. Nou-născuții și prematurii reprezintă cel mai mare risc.

Mamele care alăptează ar trebui să fie mereu atente la producția lor de lapte, chiar și atunci când apar diferențe subtile. Unele medicamente pot scădea producția de lapte:

–          antihistaminele

–          sedativele

–          unele decongestionante

–          unele medicamente pentru scăderea în greutate

–          diureticele

–          medicamentele ce conțin doze foarte mari de vitamina B6

–          contraceptivele hormonale ce conțin estrogen

–          nicotina

Medicamente ce se eliberează fără prescripție medicale nu sunt mai sigure decât cele pentru care este nevoie de rețetă. Iar la această categorie a medicamentelor fără rețetă intră și remediile naturale sau pe bază de plante.

 

Sursa: totuldespremame.ro; kolobok.ua

Adaugă comentariu