Acerumen

Reguli pentru îmbunătăţirea şi păstrarea lactaţiei

Reguli pentru îmbunătăţirea şi păstrarea lactaţiei

Există câteva sfaturi de la specialiști, ziceți-le chiar reguli de aur, privind îmbunătățirea și păstrarea lactației – căci laptele matern este cea mai bună alimentație pentru un bebeluș. Vă propunem să vedeți mai jos care sunt aceste reguli.

- Alimentaţia corectă: consum zilnic de lactate – brânză de vaci, iaurt, caşcaval, lapte - , carne, fructe, legume, cereale şi grăsimi plus minimum 2 litri de lichide,

- Evitarea consumului de cafea, ceai negru şi verde, alimente sărate, prăjite, condimentate,

- Eliminarea fumatului şi a alcoolului,

- Administrarea nejustificată de medicamente trebuie întreruptă deoarece poate influenţa lactaţia.

De asemenea, multe mame cred că dacă mănâncă mai mult lapte îşi îmbunătăţesc lactaţia, însă acest lucru este total greşit. Mama nu trebuie să bea mai mult lapte decât tolerează organismul ei.

Lactaţia depinde în primul rând de starea psihoemoţională a mamei, de poziţia adecvată a copilului şi de frecvenţa alipirii copilului la sân - cu cât mai des îl alăptaţi cu atât lactaţia creşte mai mult.

Un sfat la fel de important este să alăptaţi bebeluşul de cel puţin 8 ori în 24 de ore, dar cel mai indicat este să o faceţi la orice oră din zi sau din noapte, atunci când copilul se trezeşte, când plânge, este neliniştit sau îşi suge degeţelele.

Până la vârsta de 6 luni nu administraţi copilului altfel de hrană sau lichide în afară de lapte matern, deoarece acesta satisface necesităţile atât de alimente, cât şi de lichide - conţine apă în proporţie de 87%.

O altă problemă frecvent semnalată de mame este cum îşi dau seama că bebeluşul primeşte suficient lapte. Iar aici există mai mulţi indicatori, cum ar fi: copilul este vioi, ochii îi sunt strălucitori, tonusul muscular este bun, copilul ia constant în greutate (125-250 gr pe săptămână), se schimbă 5-6 scutece pe zi, fără a i se da lichide suplimentare.

În nici un caz, nu daţi copilului lapte de vacă sau de capră în primele 6 luni de viaţă (dar se recomandă cel de vacă după un an, iar cel de capră – după 2 ani), deoarece acesta nu face bine digestiei copilului şi îi poate provoca anemie, rahitism sau alergii.

 

Sursa: csid.ro; tutknow.ru

Adaugă comentariu