Acerumen

Preotul Maxim Melinti despre rolul nanilor și prezența lor la taina Botezului

Preotul Maxim Melinti despre rolul nanilor și prezența lor la taina Botezului

De această dată, preotul de la Ghidighici a decis să vorbească despre numărul nanilor de botez, rolul lor și participarea lor la creșterea finilor de botez.

„PE CINE SCRIEM LA BOTEZ?
Vorbim de multe ori despre rolul nanilor de botez, despre numărul lor și participarea lor activă la creșterea copiilor spirituali – fini de botez. Dar, din experiența mea modestă, am descoperit încă un subiect care necesită o abordare. Pe cine scriem la biserică?

Ne-am obișnuit că la biserică părinții copilului ca regulă scriu un singur nan - pe el sau pe ea (în caz dacă sunt cuplu). Și am observat fenomen! Dacă s-a scris doar ea – de ex. Maria, respectiv el – Ion, nici măcar nu vine la biserică la botez; vine numai la petrecerea – cumetrie, argumentând: „ce să fac acolo, dacă te-au scris pe tine?”. Absența unui din cuplu nu poate fi justificată nici teologic, nici rațional. Amândoi sunt părinți biologici ai copiilor lor, la fel, amândoi vor fi părinți duhovnicești la botez. 

Hai să vedem situația! Copilul crește, într-o zi dă ochii cu acest cuplu. Va saluta numai pe „Maria” cu titlu de nană, sau îl va numi și pe Ion – nanu? Răspuns evident: ambii, și Maria și Ion vor fi salutați și respectați drepți nani de botez. 

Și încă ceva: opriți perceperea unor plăți aparte pentru fiecare cumătru la biserică: 10, 20, 50 de lei, sau nu știu cât lei „de la cumătru” – prostii! Opriți business pe seama tainei Botezului! În loc să cerem de la cumetri cunoașterea Simbolului Credinței, cerem bani? Băgăm corupția în Biserică? Poate că aceasta tot a influențat absentarea unuia din cuplu.

Așadar, consider necesar de a informa părinții, în cadrul lecțiilor înainte de botez, că ambii nani trebuie să fie prezenți la biserică, respectiv și preotul îi va pomeni la finalul botezului și pe „Maria” și pe „Ion”!

Sursa: facebook.com/ Maxim Melinti

Adaugă comentariu