Odoraș.

Odoraș.

Linex

Semnificația obiectelor și produselor folosite tradițional la botez și cumetrie

Semnificația obiectelor și produselor folosite tradițional la botez și cumetrie

Botezul este un moment foarte important pentru părinți și nășei. Iar micuțul, chiar dacă încă nu înțelege, la botez are prima sa ceremonie oficială cu o simbolistică puternică. Astfel, obiectele și produsele utilizate la botez, dar și la cumetrie, au și ele simbolistica lor. Iar în articolul nostru vă propunem să aflați despre ele.

LUMÂNAREA DE BOTEZ – este simbolul luminii veșnice primite de creștin în suflet și se aprinde pentru a călăuzi simbolic micuțul creștin pe drumul său spiritual. De obicei acestea se decorează cu flori sau crenguțe, care la fel au o semnificație anume. Acestea sunt cumpărate de către nași. Fiind în general albe, pot fi de asemenea personalizate sau sculptate în modele deosebite. Dacă sunteți adeptul tradițiilor și vă doriți un decor mai modern, cu diverse obiecte, vă puteți uita peste lucrările hand made create de echipa CrijmaNica.

MIRUL sau uleiul sfințit cu care preotul unge copilul pe frunte, pe ochi, la încheieturi și pe spate, este un simbol al belșugului, și a fost considerat încă din vremurile Vechiului Testament unul din cele mai prețioase daruri făcute de Dumnezeu omului prin intermediul naturii. În tradiția creștină, mirul este materia prin intermediul căreia se transmite lucrarea Duhului Sfânt și de aceea el este prezent în majoritatea ritualurilor. Pentru ceremonia botezului, mirul este cumpărat de nași sub formă de untdelemn de măsline și își capătă virtuțile spirituale în timpul ceremoniei religioase.

PÂNZA DE MIR – sau crijma, cum mai este cunoscută în tradiția populară – poartă de asemenea un set de semnificații profunde. Culoarea sa albă este un simbol al purității împărăției lui. Crijma este însoțită întotdeauna de o FAȘĂ – o panglică lată, folosită la înfășarea copilului în pânza de mir, care potrivit obiceiului este de culoare albastră pentru un băiat și roz sau roșie pentru o fetiță. Elemente tradiționale adoptate în practica religioasă spun că fașa trebuie să fie de lungime medie – nici prea lungă, nici prea scurtă – astfel încât copilul să nu se căsătorească nici prea tânăr fiind, nici la o vârstă prea înaintată. Echipa CrijmaNica s-a gândit și la acest aspect, cum ne și sugerează denumirea sa, și le oferă nașilor de botez posibilitatea să aleagă ACCESORII PENTRI CRIJMĂ.

HĂINUȚELE PENTRU BOTEZ au și ele o semnificație în plan simbolic. Interpretarea botezului ca renaștere spirituală este urmată în mod natural de ideea că micuțul are nevoie de veșminte noi. De aceea nașii trebuie să se asigure că acesta pășește în lume cu tot ceea ce are nevoie. Hainele noi devin astfel o marcă a reînnoirii nu doar în plan spiritual ci și material.

 

Semnificația obiectelor și produselor folosite la petrecerea de după botez sau la cumetrie

INVITAȚIILE DE BOTEZ – reprezintă un obicei relativ nou în tradiția botezului. Inițial, trimiterea de invitații la evenimente făcea parte din regulile etichetei aristocratice. Invitațiile se trimiteau între membrii boierimii din secolul XVI, iar pentru că oamenii care știau să scrie și să citească erau fie foarte bogați, fie membri ai Bisericii, trimiterea de invitații scrise a fost mult timp considerată un semn al statusului social. Astăzi, transmiterea de invitații la evenimente precum botezul sau nunta este un lucru obișnuit pentru mulți. Trebuie însă să aveți grijă ca acestea să includă toate detaliile de care oaspeții au nevoie pentru a ajunge la locul evenimentului – data, ora, locația și eventual codul vestimentar. Și cu acestea puteți apela cu încredere la echipa CrijmaNica.

CARDURILE DE MASĂ PENTRU BOTEZ își au originea tot în obiceiurile practicate de înalta societate. Relațiile sociale au presupus din totdeauna atât relații prietenoase, cât și de inamiciție. Pentru a evita situațiile în care răceala dintre două persoane ar fi avut un efect negativ asupra atmosferei de la un eveniment, gazdele și-au asumat răspunderea de a așeza oaspeții la masă astfel încât să micșoreze cât se poate de mult posibilitatea izbucnirii unui conflict. Astăzi, cardurile de masă pentru botez au obiectivul de a așeza la o masă grupuri de prieteni în funcție de criterii precum vârsta și interesele comune, rezolvând însă în același timp o chestiune de ordin absolut practic – evitarea îmbulzelii.

CUTIILE DE DAR folosite la botez sunt de asemenea relativ noi ca tradiție și au apărut odată cu încetățenirea obiceiului de a dărui copilului bani în plic la plecarea de la petrecerea de botez. Acestea pot lua o varietate de forme și pot fi decorate cu felurite modele, după gustul și imaginația fiecăruia.

MĂRTURIILE. Această practică provine de asemenea din regulile etichetei practicate de clasele sociale înalte. Semnificația lor inițială nu s-a modificat de a lungul timpului – ele au în continuare menirea de a reaminti oaspeților de minunata ocazie în care au fost alături de gazde și de evenimentul în care acestea au pus atâta efort și migală. Inițial, mărturiile erau cutiuțe mici, din materiale prețioase, în care se punea zahăr rafinat – unul din cele mai scumpe alimente la acea vreme, sau fructe confiate – de asemenea scumpe și greu de procurat. Astăzi mărturiile pot lua forme din cele mai variate, alegerea formei, modelului sau conținutului lor fiind la latitudinea gazdei. În cazul unui botez, mărturiile pot lua forma unui biberon micuț umplut cu bomboane, a unui borcănel cu miere decorat frumos cu panglici sau a oricărui alt obiect pe care gazdele îl consideră relevant în contextul evenimentului. O gamă variată de mărturii/bomboniere găsiți la CrijmaNica, iar noi vă propunem să le vedeți și să vă convingeți de originalitatea lor accesând AICI.

Proiectul CrijmaNica creează lucrări 100% hand made moderne, asimetrice și vesele pentru ceremoniile de botez (accesorii, crijme, lumânări, invitații, mărturii etc.) Orice model de lumânare, spre exemplu, poate fi personalizat, poate fi modificat și adaptat cu flori de sezon sau cromatică diversă.

Însă, atenție, nu toate lucrurile sunt disponibile în orice perioadă a anului (levănțică, busuioc verde etc.). Pentru comenzi, orice modificare față de modelele prezentate trebuie să fie discutate cu echipa CrijmaNica cu cel puțin 7 zile înainte de data solicitată.

Mai multe detalii puteți afla scriind pe adresa babychiccrafts@gmail.com sau pe pagina de Facebook.

 

Foto: facebook.com/CrijmaNika

Share:

Articole recomandate