Bebelușul doarme cu gura deschisă? Află ce înseamnă asta și de ce trebuie să mergi cu el la medic
- 2024-04-03
- 1386
În mod normal fiecare persoană, fie că vorbim despre bebeluși, copii sau adulți ar trebui să inspire pe nas. Căile nazale sunt concepute pentru asta. Atunci când inspiri pe nas, aerul este încălzit, filtrat și umezit. Plus că, firele de păr din nas au rolul de a filtra polenul, praful și implicit, bacteriile. Dacă respirația se face pe gură, aerul ajunge direct în gât și fără a mai fi filtrat.
Atunci când copilul respiră pe gură, cel mai probabil vor apărea infecții respiratorii și alergii. Respirația prin cavitatea bucală este frecvent întâlnită la bebeluși. Acest lucru aparent banal poate de fapt fi ceva important. Atunci când de exemplu, buzele nu se închid și bebelușul respiră cu gura deschisă, poate fi un simptom pentru apnee.
Ce este apneea întâlnită la bebeluși și copii?
Apneea este o afecțiune care este întâlnită la 5 % dintre copii. Un copil care are această afecțiune va avea întreruperi în respirație, în special pe perioada nopții, când doarme. Sforăitul este un alt simptom specific apneei.
Din cauza respirației întrerupte și a sforăitului, bebelușul nu se va putea odihni suficient. El poate deveni irascibil pe perioada nopții, poate avea coșmaruri și prin urmare, va fi somnolent pe parcursul zilei. Acest lucru va duce inevitabil la apariția unor tulburări de atenție. Lipsa de concentrare și de coordonare, irascibilitatea și durerile musculare se numără printre simptomele frecvent întâlnite la copiii care au apnee.
Pe lângă aceste probleme, pot să apară și cele de ordin estetic
Deoarece buza superioară nu se închide și copilul stă o mare parte din timp cu gura deschisă, buza nu se va dezvolta muscular. Afecțiunea este cunoscută sub numele de buză hipotonică.
Un copil cu buză hipotonică va avea în timp riduri în bărbie, salivă în exces și probleme la înghițire. Din cauza musculaturii slab dezvoltate în jurul buzelor pot să apară și dificultăți la vorbire.
Dacă bebelușul/copilul doarme cu gura deschisă, nu înseamnă mereu că el are apnee
Medicul este singurul care poate pune acest diagnostic. Dacă cel mic doarme ocazional cu gura deschisă și asta se întâmplă doar noaptea, poate fi considerat a fi ceva normal. Important de urmărit este dacă acest lucru se întâmplă sau nu la fiecare somn al copilului și indiferent de poziția în care doarme.
De reținut este faptul că nasul înfundat este motivul principal pentru care un copil perfect sănătos dar răcit respiră și doarme cu gura deschisă. Verifică acest lucru înainte de a trage singură concluziile. Dacă copilul respiră pe gură doar când este răcit sau are nasul înfundat, nu ai motive de îngrijorare.
Dacă totuși ai dubii, discută despre simptomele copilului cu medicul pediatru sau cu cel ORL-ist. Cei doi sunt singurii în măsură să te sfătuiască ce trebuie să faci în continuare. Nu vom discuta despre variantele de tratament pentru această afecțiune din simplul motiv că, acest aspect trebuie stabilit doar după un control la un medic de specialitate.