Părerea pediatrului: Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul?
- 2020-10-05
- 11819
Auzim în mod frecvent povești cu copii de până la 4-5 anișori care încă nu se pot despărți de scutece și în vreme ce pentru mulți dintre noi acest lucru ar putea fi problematic, pentru alții, pare perfect normal.
Actrița Kristen Bell a mărturisit că fetița ei în vârstă de 5 ani încă mai poartă scutece, adăugând că fiica cea mare a încetat să le mai poarte de la o vârstă foarte fragedă: „Presupun că fiecare copil e foarte diferit. Atâta tot”, a mai completat ea.
Ce părere au specialiștii despre această practică?
Ei bine, aflați că în tot cazul nu una bună.
Din ce în ce mai multe femei devin ocupate cu job-ul pe care îl practică sau pur și simplu nu găsesc timpul necesar pentru a-și învăța copiii să folosească toaleta sau olița, iar acest lucru se reflectă în comportamentul celor mici. Este fundamental greșit să nu ne educăm copiii să ceară la toaletă până la vârsta la care îi înscriem în mod normal la grădiniță, deoarece în cele din urmă, micuții vor deveni inadaptați.
„În țările vestice, am observat că părinții tind să își educe copiii să utilizeze toaleta ceva mai târziu, însă în India, se preferă să îi învățăm acest aspect cât mai devreme. Ideal ar fi ca această educație să aibă loc chiar în primul an de viață, pentru ca cel mic să se învețe cât mai repede cu conceptul”, menționează specialistul Neetu Talwar, medic pediatru și asociat în cadrul Institutului Memorial de Cercetare din Gurugram, India.
Specialistul mai recomandă și ca educația cu privire la utilizarea toaletei să nu fie întârziată mai mult de 18 luni: „Interesant mi se pare faptul că tocmai femeile foarte educate tind să amâne această educare, dat fiind faptului că probabil sunt mai ocupate sau consideră că micuțul mai are nevoie de timp. Ei bine, dacă un copil are peste 3 ani și încă folosește scutecele, este timpul să vă ridicați semne de întrebare și să mergeți la un consult de specialitate!”, spune Talwar.
Beneficiile de a nu mai utiliza scutec sunt nenumărate, însă printre cele mai importante se numără scăderea semnificativă a riscului de a dezvolta infecții, mai ales infecții urinare, ca urmare a faptului că bacteriile nu mai stau adunate într-un singur loc!
Sursa: qbebe.ro, foto simbol: asspub.ro