Suzeta şi suptul degetului
- 2015-05-25
- 19235
Pentru micuţi suptul este un gest reflex foarte puternic care le oferă aproape instantaneu linişte şi sentimentul de siguranţă, întrucât e asociat cu hrănirea.
Despre suzete:
În ultima vreme folosirea suzetei a devenit foarte controversată în raport cu efectele asupra sănătăţii orale a copilului, motiv pentru care în primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului este contraindicat ca acesta să primească suzeta, întrucât sugarul nu va putea învăţa tehnica corectă a suptului la sân. Nu introdu suzeta până când suptul nu se reglează (aproximativ o lună).
- Alegerea suzetei! Aveţi grijă atunci când îi alegeţi suzeta. O suzetă bună nu trebuie să acopere complet gura bebeluşului. Suzeta trebuie să fie prevăzută cu orificii pe inelul care o înconjoară. Nu uita să optezi pentru o suzetă corespunzătoare vârstei dar şi una cu caracteristici moderne de siguranţă.
- În perioada 6-12 luni, începe să-l dezveţi de suptul suzetei.
- Nu înmuia suzeta în ceva dulce.
- Nu uita să sterilizezi suzeta, la fel ca şi biberoanele.
- Dacă suzeta îi iese din gură în timpul somnului, nu i-o pune din nou în gură.
- În cazul în care sugarul refuză suzeta, nu-l forţa să o folosească.
- Nu lega suzeta de copil, pentru că acesta se poate strangula cu panglica.
- Nu îţi face un obicei din a folosi suzeta şi utilizeaz-o numai atunci când e nevoie.
Suzeta poate întârzia vorbirea, pentru că dacă suge încontinuu, sugarul nu va începe să gângurească, iar folosirea ei pe un timp îndelungat, poate cauza probleme de dentiţie.
Cele mai recente cercetări făcute de Fundaţia pentru Studiul Decesului la Sugari, arată că un sugar care adoarme cu ajutorul suzetei are asigurat un anumit nivel de protecţie împotriva sindromului morţii subite (moartea sugarului cu vârsta sub 1 an, fără o cauză cunoscută).
Degetul mare:
În lipsa unei suzete, copilul suge degetul mare şi astfel devina mai greu să-l opreşti de la suptul permanent al degetului mare, decât de la suptul unei suzete.
- Unii bebeluşi îşi fac bătături sau răni la degetul pe care îl sug.
- Pe deget se află microbi obişnuiţi, care ajută la formarea unui sistem imunitar solid, însă nu s-a constatat că ar oferi vreo protecţie împotriva morţii subite.
- Nu este indicat să îi scoţi degetul forţat.
- Un copil care îşi suge degetul mare sau arătătorul se va linişti mai uşor pe termen lung decât unul care apelează la suzetă.
- Suptul îndelungat al degetului poate provoca probleme ale dentiţiei, cum ar fi alinierea anormală a dinţilor.
Specialiştii spun că reflexul suptului degetului va dispărea după vârsta de patru ani, iar până atunci recomandă părinţilor să nu acţioneze împotriva acestui obicei.
Foto: georgetown.edu