Cele mai bune mâncăruri din dovleac pentru bebeluși de la 6 luni
- 2018-09-18
- 18463
Dovleacul este bogat în vitamina A și betacaroten, potasiu, proteine și fier, ceea ce îl face ideal pentru bebeluși, care au nevoie în nutriția lor de alimente sănătoase și care să aducă beneficii creșterii și dezvoltării lor. Dovleacul poate fi introdus în alimentația piciului chiar de la începutul diversificării, adică de la 6 luni de viață.
Vă propunem în continuare 4 rețete simple cu dovleac pentru bebeluși:
1. Piure de dovleac ( 6-8 luni)
Ingrediente:
1 dovleac;
apă;
scorțișoară, nucșoară (condimentează apa în care fierbi dovleacul sau presară puțin atunci când faci piureul).
Dovleacul este cel mai bun atunci când îl coci la cuptor, însă poți să-l tai și cubulețe și să-l fierbi la abur.
Mod de preparare:
Taie dovleacul pe jumătate și înlătură semințele. Pune cele două jumătăți de dovleac pe o tavă de copt cu aproximativ 5 cm de apă. Coace la 200-250 de grade Celsius pentru aproximativ 40-60 de minute (dovleacul trebuie să fie moale). Curăță dovleacul de pe coajă și pasează-l în piure.
2. Piure de mere și dovleac (6-8 luni)
Ingrediente:
1 dovleac;
3 mere decojite și curățate de cotor;
apă;
scorțișoară sau nucșoară, opțional.
Mod de preparare:
Taie pe jumătate dovleacul, curăță-l de coajă și de semințe, și apoi taie-l în cuburi de dimensiuni egale. Feliază merele. Pune apă într-o cratiță și adaugă coșul pentru a găti legume la abur. Dă apa în clocot și gătește la aburi dovleacul și merele până se înmoaie bine. Lasă merele și dovleacul să se răcească puțin după ce s-au gătit, apoi pasează-le și adaugă dacă vrei puțină scorțișoară sau nucșoară pentru mai multă aromă.
3. Mâncare cu mere, dovleac și fulgi de ovăz (6-8 luni)
Ingrediente:
100 ml suc de mere proaspăt stors;
200 gr piure de dovleac;
150 gr fulgi de ovăz (pregătit);
un praf de scorțișoară.
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele. Dacă este nevoie, le poți pasa în blender sau i le poți servi bebelușului ca atare.
4. Cremă de dovleac cu ulei de măsline (8-10 luni)
Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline;
1 lingură de ceapă tocată mărunt;
200 gr de cubulețe de dovleac;
300 ml de supă de legume;
rozmarin, busuioc.
Mod de preparare:
Încinge uleiul într-o crăticioară și adaugă cubulețele de dovleac și ceapa tocată, sotând până când ceapa devine translucidă, apoi adaugă supa de legume. Fierbe până când cubulețele de dovleac s-au înmuiat suficient pentru a fi pasate și asezonează după gust cu busuioc și rozmarin.
Amestecă această cremă cu orez brun, couscous sau quinoa pentru a crea un preparat îndestulător, gustos și sănătos pentru bebeluș.
Sursa: copilul.ro; foodandnutrition.org