4 dintre cele mai frecvente întrebări despre băița bebelușului
- 2023-06-02
- 1255
Băița bebelușului este una dintre marile provocări la care sunt supuși părinții. Zilnic sau la două-trei zile? Apa călduță? În baie sau în cameră? În cădiță cu suport sau fără? După masă sau înainte? – Sunt doar câteva dileme care dau bătăi de cap oricărei mame la început de drum.
Cum sfaturile bunicii nu sunt întotdeauna de actualitate, iată ce spun specialiștii în pediatrie, despre cele mai frecvente întrebări referitoare la baia bebelușului.
1. Facem baie bebelușului dacă e răcit ?
Nu numai că se poate face, dar este și benefică baia în această situație, atâta timp cât camera este bine încălzită. Aerul cald și umed subțiază mucusul și ajută la eliminarea lui. Cu toate acestea, este important să se evite schimbările de temperatură, acestea pot agrava starea de slăbire a organismului.
2. În caz de febră, amânăm îmbăierea?
Nu. Copilul cu febră poate fi îmbăiat, poate fi spălat și pe cap. Nu numai că nu e periculos, dar contactul cu apa îi dă o senzație de bine. În cazul în care febra este mare, baia se poate face cu apă calduță, care nu depășește 34 °C. Cu toate acestea, se evită diferențele mari de tempertaură între camera în care faceți baie copilului și camera de somn; altfel se poate slăbi și mai mult sistemul natural de apărare al organismului.
3. Este bine ca baia să fie făcută înainte sau după ce bebelușul a mâncat?
Singurul motiv pentru care nu am putea face baie bebelușului cu stomacul plin ar fi acela de a nu-l întoarce pe toate părțile după ce a mâncat. Însă știm cu toții cât de delicat ne purtăm cu bebelușii, așa că acest risc nu prea există. La temperatura potrivită, procesele digestive nu sunt afectate de baie.
4. Cum procedăm când copilul plânge la baie?
Copilul plânge la baie de cele mai multe ori când este spălat pe cap. Atunci poate simți teamă sau îl pot deranja stropii și șamponul. În acest caz, este important să nu insistați sau să-l forțați! În caz contrar, aversiunea sa ar putea fi extinsă la baie, în general. Împiedicați, pe cât puteți, ca apa să-I ajungă pe față și obișnuiți-l cu stropi de apă treptat.